Ramazan ÇELİK/HATAY, () - HATAY'ın Kırıkhan İlçesi'nde okulda kız arkadaşıyla öpüştüğü iddia edilince balkondan atlayan 15 yaşındaki H.İ.'nin felç kalmasıyla ilgili, aralarında Okul Müdiresi A.E.'nin de olduğu 5 kişi hakkında 'intihara yönlendirme, hakaret ve tehdit' suçlarından başlatılan soruşturma, 'takipsizlik'le sonuçlandı.
Kırıkhan'daki Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde geçen 9 Aralık'ta meydana gelen olayda H.İ., kız arkadaşı D.H. ile öpüştüğü gerekçesiyle kadın okul müdürü A.E.'nin odasının balkonundan atladı. İkinci kattan bahçeye düşen H.İ., Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye alındı.
H.İ., belden aşağı felç kaldı. Olayla ilgili başlatılan soruşturmada H.İ., odada müdire A.E.'nin "Allah belanı versin. Nasıl bir çocuksun? Geçen yıldan beri senden çektiklerim nedir? Siz öpüşmüşünüz, şöyle böyle yapmışınız" diye tepki gösterdiğini öne sürdü. İddialarının devamında kız arkadaşı D.H.'ye de baskı yapıldığını öne süren H.İ., şunları söyledi:
"İçerdeki öğretmen, 'Ben disiplin kurulu başkanıyım, seni okuldan atacağım, hayatını yakacağım. Senin bacın, kız kardeşin yok mu?' dedi. Ben de 'Evet kız kardeşim var ama ben böyle bir şey yapmadım. Neden böyle diyorsunuz bana?' dedim. Beni tahrik ettiler, zor tuttum kendimi. Daha önce de beni okuldan atmaya çalıştılar. 'Beni okuldan atmaya çalışmayın, benden ölürsem kurtulursunuz' dedim. Okulda binanın ikinci katındaki balkondan atladım."
FEVRİ HAREKET
H.İ.'nin bu iddiaları üzerine Kırıkhan Cumhuriyet Savcılığı'nca aralarında Okul Müdiresi A.E.'nin de olduğu 5 kişi hakkında 'intihara yönlendirme, hakaret ve tehdit' suçlarından soruşturma başlatıldı. Soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Kararın gerekçesinde şöyle denildi:
"Yapılan inceleme ve değerlendirmede olayın mağdur H. ile tanık D.'nin öpüştükleri iddiasına dayandığı, dosyaya yansıyan psikolojik rahatsızlığı da olmadığı anlaşılan H.'nin bir anlık fevri hareketiyle intihara yönlendiği ve ortaya bu sonucun çıktığı, şüpheli A.'nın ve diğer şüphelilerin bu doğrultuda telkinlerinin olmadığının anlaşıldığı, şüpheli filleriyle mağdurun intihan arasında illiyetin bulunmadığı, dolayısıyla ceza sorumluluğunun aşırı genişletilerek şüphelilerin cezalandırılmasını talep etmenin suç ve cezada kanunilik ilkesine aykırı olacağı, intihara teşebbüs olayının tek başına suç oluşturmadığı, şüphelilerin intiham yönlendirecek fiillerinin de saptanmadığı anlaşılmakla kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi."
KARAR 20 NİSAN'DA, TEBLİĞ 16 MAYIS'TA
Kararı değerlendiren H.İ.'nin avukatı Ali Habip, Kırıkhan Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz ettiklerini belirterek şunları söyledi:
"Takipsizlik kararı 20 Nisan'da çıktı ama ne hikmetse bana tebliğ edilmedi, müvekkillere de 16 Mayıs'ta tebliğ edildi. Biz bu dosyası sormamıza rağmen bu kararla ilgili hiç şu ana kadar bize bilgi verilmedi. Şüpheliler hakkında görevi kötüye kullanma, yalan tanıklık, eğitim öğretim hakkının engellenmesi, suçu bildirmeme, kişi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından da suç duyurusunda bulunmuştuk. Fezleke çerçevesinde soruşturma yapılmış ancak bizim şikayetler çerçevesinde soruşturma yapılmamış, öyle görünüyor."
MAAŞ KESME CEZASI VERİLMİŞTİ
Olayla ilgili başlatılan idari soruşturmada ise Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gönderilen müfettişler, soruşturma sonunda Okul Müdiresi A.E. ile öğretmen N.A.'ya yer değiştirme ve bir günlük de maaş kesme cezası vermişti.

FOTOĞRAFLI