Türkiye, İstanbul başta olmak üzere, yurdun dört bir köşesinde darbe girişimin engellemek, Cumhuriyet ve Demokrasi için sokaklara döküldü!

 İSTANBUL

AKP Sütlüce İl Başkanlığı önünde toplanan vatandaşlar askerin sokağa inmesine tepki gösterdi. Atatürk Havalimanı önünde de tankın önünde toplanan bir grup vatandaş sloganlar atarak tanklara tepki gösterdi. Havalimanında askerle sivil vatandaşlar arasında gerginlik yaşandı. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda da toplanan vatandaşlar tankların önüne geçerek darbe girişimine tepki gösterdi.

İstanbul ve Ankara'da yaşanan gelişmelerin ardından Bursa'da da vatandaşlar darbe girişimine tepki göstermek için sokaklara döküldü.

BURSA
Darbe girişimine tepki göstermek vatandaşlar araçlarıyla Şehreküstü Meydanı'na geldi. Emniyet Müdürlüğü önüne TOMA aracı ve silahlı çevik kuvvet ekipleri sevk edildi. Vatandaşlar demokrasiye sahip çıkmak için ellerinde Türk bayraklarıyla meydanlara iniyor. Şehreküstü Meydanı'ndaki kalabalık zaman geçtikçe artıyor.

ESKİŞEHİR
Eskişehirliler de duyarsız kalmayıp, darbe girişimine karşı sokağa döküldü.
Yüzlerce kişi, yaşanan olaylara tepki göstererek çeşitli sloganlar atmaya başladı.  Yunus Emre Caddesi kısmen trafiğe kapatılırken, vatandaşlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine sloganlar attı. Çevrede çok sayıda polis ekipleri güvenlik önlemi alırken, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) da hazır da bekliyor.

RİZE
Ülke Genelinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halkı meydanlara daveti üzerine memleketi Rize'de halk Rize Cumhuriyet Meydanı'na akın etti. İl başkanlığının altına gelen telefona sarılarak tanıdıklarını davet etti.

İl olarak AK Parti Rize İl Başkanlığı altında toplanan kalabalık ‘Recep Tayyip Erdoğan', ‘Rizeli Uyuma Devletine Sahip Çık' şeklinde sloganlar atmaya başladı. İl Başkanı Muhammed Avcı İl binasının kapısına çıkarak kalabalığı sağduyuya davet etti. “Asker bizim askerimiz bizim Mehmetçiğimizdir” diyen Avcı Genel Merkez ile görüşme halinde olduklarını ve verilen talimatlar doğrultusunda hareket edileceğini, sabaha kadar il başkanlığında nöbet tutulacağını dile getirdi.

Avcı'nın konuşmasının ardından kalabalık Rize Cumhuriyet Meydanına yürüyüşe geçti. Polis meydanda geniş güvenlik önlemi aldı.

TOKAT
Tokat'ta vatandaşlar darbe girişimine karşı sokağa çıktı
Tokat'ta vatandaşlar darbe girişimine karşı sokağa dökülerek “Asker kışlaya” sloganları attı.
Tokat Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile darbe karşıtı slogan attı. AK Parti İl Başkanı Metin Polat, vatandaşları sağduyuya davet ederek, provokasyonlara gelmemeleri yönünde uyardı. Vatandaşı Cumhuriyet Meydanı’na davet eden Başkan Polat, “Bugün bizim seçtiğimiz Cumhurbaşkanımızı elimizden almanın derdindeler. Allah’ın izni ile alamazlar” dedi. Vatandaşlar ise “Dik dur eğilme”, “Recep Tayyip Erdoğan” sloganları atarak araçları ile konvoy yaptı. Tokat Valiliği binası önünde ise TEM Şubesi’nde polislerin ellerinde silahlarla bekledikleri görüldü.

MARMARİS
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Darbe kalkışması’ hakkında Marmaris’te kaldığı villada açıklamanın ardından, ilçede bazı vatandaşlar sokağa döküldü. Büyük bir Türk bayrağı açarak Atatürk Meydanı’nda toplanan bir grup vatandaş, Erdoğan lehine gösteri yaptı. Daha sonra Atatürk Caddesi’nde yürüyüş yapan grup, ‘Asker kışlaya’, ‘Tayyip burada, Fethullah nerede’, ‘Dik dur eğilme, bu millet seninle’ sloganları attı.

HATAY
Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasını ardından Hatay’daki birçok vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla AKP il binası önünde toplandı.

İstanbul ve Ankara’daki askeri hareketliliğin darbe girişimi olduğunun ortaya çıkmasının ardından Hatay’da çok sayıda kişi AKP il binası önünde toplanmaya başladı. Her geçen dakika artmaya devam eden kalabalık, saatler 01.30’u bulduğunda 5 bin kişiye ulaştı. Bina önünde toplananlar ‘Dik dur eğilme bu millet seninle’, ‘Asker kışlaya’ sloganları atarken, sık sık İsitklal Marşı’nı okudu.Van, Hakkari ve Bitlis’te vatandaşlar sokağa akın etti

Ankara ve İstanbul’da yaşanan gelişmelerin üzerine Van, Hakkari ve Bitlis’te de hareketli saatler yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine binlerce kişi sokaklara çıktı.

Polislerin görev çağrılmasından sonra Van, Hakkari ve Bitllis’te Valilik ve bazı kurumların önünde polis ekipleri zırhlı araçlarla geniş önlem alırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın televizyon kanallarında yaptığı çağrı da geniş yankı buldu. Bu kentlerde yaşayan binlerce kişi ise yapılan çağrıların ardından araçlar ve yürüyerek şehir merkezlerine akın etti. Vatandaşlar, Türk Bayrakları taşıyıp, darbe karşıtı sloganlar atarak klakson çaldı. Vatandaşlar, valiliklerin önünde toplandı.

Hakkari AKP İl Başkanı Nurettin Fırat, darbeci zihniyet istemediklerini belirtirken, halkı da sokaklara beklediklerini söyledi.

Bu arada Bitlis Vali Yardımcısı Salih Altun, twiter hesabında halkın anayasa ve demokrasiye sahip çıkmak için sokağa çıkmalarının serbest olduğunu ve vatandaşlara her türlü kolaylığın sağlanacağını belirtirken, izinsiz olarak kışlasından çıkan askerler ve komuta edenlerin de Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı ile gözaltına alınacaklarını belirtti. Vali Yardımcısı Altun, ayrıca TSK’nın yönetime el koyduğunun gerçeği yansıtmadığını Kolordu Komutanlığı ile kol kola darbenin karşısında oldukların belirtti. Altun 8. Kolordu Komutanlığı’nın Bitlis, Ağrı, Bingöl, Tunceli ve Van illerindeki birliklere de korsan darbe ye destek vermeme emri vermiştir diye yazdı.

Van, Hakkari ve Bitlis’te market, fırın ve ATM önlerinde de yoğunluk yaşandı. Yüzlerce kişinin marketlere, ATM önlerine ve fırınlara hücum ederek kuyruklar oluşturdukları da görüldü. Ayrıca Van’daki bazı camilerden sela okunması ise dikkat çekti.

YALOVA
Yalovalılar Cumhuriyet Meydanına inerek demokrasiye sahip çıktılar. Binlerce kişi ilk olarak AK Parti İl Binası önünde toplandı. Burada bir vatandaşın darbe yanlısı cümleler kurması üzerine kalabalık tepki gösterdi. Şahıs bir grup Ak Partili tarafından olay yerinden uzaklaştırılırken olay büyümeden yatıştı. Ardından sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanına yürüyen vatandaşlara hitap eden AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ise vatandaşları sakin ve itidalli olmaya davet etti. Vatandaşların Cumhuriyet Meydanında ki bekleyişi ise sürüyor.

BALIKESİR
Edremit'te İstanbul ve Ankara'daki askeri Kalkışmaya tepki için binlerce kişi Cumhuriyet Meydanı'na akın etti. Burada halka seslenen AK Parti Balıkesir Milletvekili Mahmut Poyrazlı ve AK Parti MKYK Üyesi Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu sabaha kadar demokrasi nöbeti tutacaklarını ifade ettiler. Cumhuriyet Meydanındaki kalabalık dışında vatandaşlar araçları ile de konvoylar oluşturmaya devam ediyorlar. Polisler ise bölgede geniş güvenlik önlemleri alıyor.

ISPARTA
AKP İl Başkanı Osman Zabun, sosyal medya hesabından herkesi Kaymakkapı Meydanı'na davet etti. Bunun üzerine binlerce Ispartalı Kaymakkapı Meydanı'nda toplandı. Burada toplanan vatandaşlar 'Recep Tayyip'in askerleriyiz' şeklinde slogan attılar. Bu arada Isparta'daki tüm camilerden bir anons yapıldı. Anonsta, “Ülkemizin geleceği ve demokrasimize sahip çıkma adına Isparta halkımızı Kaymakkapı Meydanı'na davet ediyoruz” denildi. Öte yandan, Süleyman Demirel Havalimanında iniş ve kalkışlar yasaklanırken, Isparta merkez ve ilçelerdeki tüm giriş çıkışlar kapatıldı.

AKSARAY
AKP İl Başkanı Abdulkadir Karatay, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, parti teşkilatı ve binlerce vatandaş hükümet meydanında toplandı. Yollar tamamen araçlarla trafiğe kapandı. Çeşitli sloganlar atan vatandaşlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek sloganları attı. ‘Ya Allah, Bismillah, Allahüekber' sloganları ile adeta Aksaray'ı inleten vatandaşlar, hükümet meydanındaki dev ekran televizyondan da gelişmeleri takip ediyor. Hükümet meydanında dualar edildi. AK Parti İl Başkanı Karatay ise bir açıklama yaparak kimsenin Türkiye'ye darbe yapamayacağını söyledi.

BAYBURT
Valilik binası önünde toplanan vatandaşlar İstiklal Marşı okudu. Valilik binasını bayraklarla donatıldı. Garnizon Komutanı Jandarma Albay İbrahim Ayhan Vural da valilik binasında vatandaşları selamladı.

KAHRAMANMARAŞ
Valilik bahçesinde sloganlar atan vatandaşların yanına Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve İl Emniyet Müdürü Servet Yılmaz gelerek destek verdi. Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü personelinin tam kadro katıldığı güvenlik önemlerinde vatandaşlar zaman zaman valilik kapısında oturarak dua etti. Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, vatandaşlara “Sorun yok” dedi.

Valilik bahçesinde bekleyen çok sayıda vatandaş, tekbirler eşliğinde “Kimse darbe yapamaz, ülkemizi kimseye yar etmeyiz. Türkiye bizimdir bizim kalacak” diye sloganlar attılar. Kahramanmaraş Valiliği önünde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı TOMA'lar ve zırhlı araçlar hazır tutuluyor.

AYDIN
Darbe girişiminin ardından Aydın'da halk sokağa döküldü. Yüzlerce vatandaş ellerinde Türk Bayrakları ile Aydın Kent Meydanı'nda toplanıp darbe girişimini protesto edip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine slogan atmaya başladılar. Bu arada Aydın'da tüm polis ekipleri görev yerlerine geldi. Öte yandan Aydın'ın köylerinden de vatandaşlar şehir merkezine inip protesto yürüyüşüne başladılar.

Darbe girişiminin duyulmasının ardından Aydın'ın köylerinde yaşayan vatandaşlar da araçlarına binip Aydın il merkezine akın etti. Tekbir sesleri ile toplanan yüzlerce kişi Aydın Kent Meydanı ve Abide Kavşağı önünde tekbir sesleri ile yeri göğü inletti. Öte yandan Aydın'daki camilerde sela verildi. Halk halen Aydın kent meydanında toplanmaya devam ediyor. Aydın Bey camii minaresinden yapılan anonsta da Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak'ın halkın sokağa çıkması yönündeki daveti vatandaşlara iletildi.