Arzu KAYA / İstanbul, () Okul tuvaletinde lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybeden 6 yaşındaki Efe Boz'un ölümüne ilişkin davada 4 sanık hapis cezasına çarptırılırken, 4 sanık ise beraat etti. "Taksirle ölüme neden olmak" suçundan okul müdürü 3 yıl 4 ay, taşeron firma müdürü ve mühendis 2 yıl 6 ay, öğretmen ise 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Karar sonrası adliye önünde açıklama yapan Anne Nurdan Boz, “Maalesef üzgünüm. Verilen kararları yeterli bulmuyorum. 5 buçuk yaşındaki bir çocuk hayattan koparıldı. Ağır kusur, ağır ihmal var. Almış oldukları ceza benim oğlumun ölümün karşılığı değil" dedi.
Maltepe Dumlupınar İlköğretim Okulu'nun tuvaletinde 4 yıl önce lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybeden 6 yaşındaki Efe Boz'un ölümüne ilişkin 8 kişinin yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.

OĞLUNUN FOTOĞRAFINI ELİNDEN DÜŞÜRMEDİ
Kartal'da Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen 16. duruşmaya, tutuksuz sanıklar katılmazken sanıkları avukatları temsil etti. Duruşmada, Efe Boz'un annesi Nurdan Boz ve baba Kemal Boz da hazır bulundu. Duruşmayı çok sayıda veli de izledi. Anne Nurdan Boz duruşma boyu, küçük Efe'nin çerçeveli fotoğrafını elinden düşürmedi. Duruşmada söz alan ailenin avukatı Ümit Erdem, sanıkların cezalandırılmalarını talep etti. Sanık avukatları ise müvekkillerinin beraat etmelerini istedi.

4 SANIĞA BERAAT
Mahkeme, tutuksuz sanıklar okul müdür yardımcıları Pınar Tan Aslan ve Fatma Metin, İnşaat firması sahibi Aslan Yavuz Haberdar ve kontrolör Halim Cüneyt İşyar'ın olayda kusurlu olmadıklarını gerekçe göstererek beraatlarına karar verdi.

4 SANIĞA CEZA
Anasınıfı öğretmeni Gökçen Gökalp'in olayda kusurlu bulunduğunu belirten mahkeme, Gökalp'in “Taksirle ölüme neden olmak" suçundan 1 yıl 8 ay hapsi cezasına çarptırılmasına karar verdi, Gökalp'in cezası sabıkasının olmayışı ve olaydan duyduğu pişmanlık göz önüne alınarak ertelendi. Sanıklardan taşeron firma müdürü Yalçın Kaya ve mühendis Murat Kılıç'ın üzerine atılı suçu işlediğinin sabit olduğunu belirten mahkeme, sanıkları “Taksirle ölüme neden olmak" suçundan 2'şer yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların cezası ertelenmedi.
Okul müdürü Mustafa Katırcılar'ın da üzerine atılı suçu işlediğinin sabit olduğunu kaydeden mahkeme, onun da "Taksirle ölüme neden olmak" suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Katırcılar'ın da cezası ertelenmedi.

KARAR SURETİ ANADOLU CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NA
Bu arada anasınıfı ablası olarak görev yapan Sema Aktaş hakkında soruşturma aşamasında ek takipsizlik kararı yazıldığını belirten mahkeme, dava dosyasına sunulan bilirkişi raporunda Aktaş'ın da kusurlu olduğu yönünde görüş bildirdiğini ifade etti ve hüküm kesinleştiğinde Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Mahkeme kararında ayrıca, okul müdürü Mustafa Katırcılar'ın yasal zorunlulukları yerine getirmeden inşaat çalışması yaparak anasınıfı ve tuvaletini yaptırdığını belirtti. Bu nedenle işlemlere onay veren Maltepe Kaymakamlığı, İstanbul İl Özel İdare Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü hakkında, hüküm kesinleştiğinde gereğinin yapılması için kararın bir suretinin Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine hükmetti.

“KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ"
Dava sonrası adliye bahçesinde açıklama yapan ailenin avukatlarından Ümit Erdem, aradan yıllar geçmesine rağmen çocukların okullarda öldüğünü belirterek gerekli güvenliklerin sağlanmadığını belirtti. Efe'nin hesabının sorulması gerektiğini belirten Erdem, “Verilen cezaların az olduğunu, tüm sanıkların ceza alması gerektiğini düşünüyorum. Karara itiraz edeceğiz" dedi.

CEZALAR OĞLUMUN ÖLÜMÜNÜN KARŞILIĞI DEĞİL"
Küçük Efe'nin annesi Nurdan Boz ise, 4 yıldır mücadele verdiklerini belirterek, “Maalesef üzgünüm. Verilen kararları yeterli bulmuyorum. 5 buçuk yaşındaki bir çocuk hayattan koparıldı. Ağır kusur, ağır ihmal var. Almış oldukları ceza benim oğlumun ölümün karşılığı değil" diye konuştu.

SAVCI 3 SANIĞA CEZA, 5 SANIĞA BERAAT İSTEMİŞTİ
Yargılamanın 14. celsesinde mütalaasını sunan savcı, sanıklardan taşeron firma müdürü Yalçın Kaya, anasınıfı öğretmeni Gökçen Gökalp ve okul müdürü Mustafa Katırcılar'ın “taksirle ölüme neden olma" suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılmalarını talep etmişti. Savcı, diğer 5 sanığın ise beraatını istemişti.

İDDİANAMEDEN
Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 6 yaşındaki Efe Boz'un, 12 Mayıs 2010 tarihinde okulun tuvaletindeki lavabonun boğazını kesmesi sonucu öldüğü belirtiliyor. İddianamede, Okul Müdürü Mustafa Katırcılar, yardımcıları Pınar Tan Aslan ve Fatma Metin ile ana sınıfı öğretmeni Gökçen Gökalp'in görevi ihmalden 2 yıla kadar, inşaat firması sahibi Aslan Yavuz Haberdar, kontrolör Halim Cüneyt İşyar, taşeron firmanın müdürü Yalçın Kaya ve mühendis Murat Kılıç'ın da taksirle ölüme neden olmaktan 3 yıldan 6 yıla kadar hapisleri isteniyordu. Efe Boz'un ölümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda ise, taşeron firmanın müdürü, ihaleyi alan firma yetkilisi, kalite kontrol görevlisi, okul müdürü ve anasınıfı öğretmeni "asli kusurlu" bulunurken, taşeron firmada mühendislik yapan Murat Kılıç ve okulun Müdür Yardımcısı Pınar Tan Aslan ile Fatma Metin'in de görev ve sorumlulukları belirlenemediği için kusurlu görülmediği belirtilmişti.
(BB) (FOTOĞRAFLI)