Mehmet KAYMAK/ADANA, () - ADANA'da, geçen yıl mayıs ayında, eldiven ve maske takıp, PTT şubesinin görevlisini tabancayla etkisiz hale getirdikten sonra kasadaki 3 bin 830 lirayı gasp ettikleri iddiasıyla tutuklu yargılanan 20 yaşındaki Abdullah Aslan ile 19 yaşındaki Demhat Dal, 13'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Merkez Seyhan İlçesi Şehit Duran Mahallesi'nde bulunan PTT şubesi, 30 Mayıs 2013'te maskeli ve tabancalı 2 kişi tarafından soyuldu. İddiaya göre, motosikletle olay yerine gelen şüphelilerden biri dışarıda gözcülük yaparken diğeri içeri girdi. Görevliye silah doğrultan soyguncu, ardından da sırt çantasını uzatarak "Çantayı doldur" diye bağırdı. Kasadaki 3 bin 830 lirayı alan soyguncular, takip edilmemek için işyerine doğru 2 el ateş edip, kaçtı. Şüphelilerden Abdullah Aslan, beraberindeki 6 şüpheliyle birlikte 26 Ağustos 2013'te karıştıkları ve baba-oğlun öldürüldüğü kuyumcu soygunundan 8 gün sonra yakalandı. Aslan'ın yakalanmasından bir hafta sonra da diğer şüpheli Demhat Dal, Kayseri'de polise teslim oldu. Tutuklanan şüpheliler hakkında 'nitelikli yağma' suçundan dava açıldı.
Adana 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıklar, PTT şubesi soygununu kabul etmedi. Sanık Demhat Dal, "PTT yağmalama eylemini kabul etmiyorum. Daha önce örgütün dağ kadrosunda bulunduğumdan, bu olayı benim üzerime yıktılar. Aleyhime yapılan canlı teşhis tutanaklarını da kabul etmiyorum. Emniyet mensuplarının ön yargısı nedeniyle yargılanıyorum" dedi.
Sanık Abdullah Aslan da "Bu olayla ilgim yok, canlı teşhis tutanaklarını kabul etmiyorum. Bu emniyetin bir oyunudur. Adana'da ne kadar yağma eylemi varsa benim üzerime yıkmaya çalışmışlar. Ben 2 cinayet, 1 de yağma suçlamasıyla yargılanıyorum. 2 ayrı yağma suçundan da ceza aldım. Bu suçtan da ceza alıp almamam önemli değil. Bu suçu işleseydim, açık yüreklilikle suçu işlediğimi söylerdim" diye konuştu.
Mahkeme heyeti, sanıkları 'nitelikli yağma' suçundan 13'er yıl hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca sanıklardan Demhat Dal'a, 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçundan da 2 yıl hapis ve bin 500 lira adli para cezası verildi.
Öte yandan, Abdullah Aslan'ın baba-oğlun öldürüldüğü kuyumcu soygunuyla ilgili açılan davada yargılanmasına devam ediliyor.

MKA(BK/CK) (FOTOĞRAFLI)