SİVAS'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 20 sanığın yargılanmasına başlandı.
Sivas 2'nci Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, örgütün 'emniyet mahrem imamı' oldukları ileri sürülen ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' , 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık', 'sahte özel belgeyi bilerek kullanma', 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme', 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet' suçlarıyla haklarında dava açılan eski öğretmenler Ali İhsan A. ile Alper Y, ayrıca 'silahlı terör örgütü üyesi olmakla' suçlanan tutuklu eski polisler Atilla A., Mikail G., İsa A., Metehan K., Cengizhan A., Ziya B., Sezayi A., Bayram E., Fikret Y., Mustafa T., Selman D. ve Afyon E Tipi Cezaevi'nden SEGBİS ile duruşmaya bağlanan Basri Köken katıldı. Ayrıca tutuksuz sanıklar Yüksel K., Vedat Ş., Hayati O., Bedrettin Y. ve Nilgün Aydın da hazır bulundu. Firari sanık olan Hakan A. ise duruşmaya katılmadı.
SANIKLAR DİNLENDİ
Telefonunda şifreli haberleşme programı 'ByLock' tespit edilen tutuklu sanıklardan Mustafa T., programı hiç görmediğini ve kullanmadığını belirterek, "ByLock kullandığıma dair iddiaları kabul etmiyorum. ByLock iddiasının bir IP çakışması sonucu olabileceğini düşünüyorum. Gerekli incelemelerin yapılmasını talep ediyorum. Ailem yanıma görüş için geldiğinde trafik kazası geçirdi. Kaza sonucu kayınpederim vefat etti. Ailemin hiçbir geliri yoktur. Ailemin ihtiyaçlarını karşılamak için beraatimi yada adli kontrol şartıyla serbest bırakılmamı talep ediyorum" dedi. Diğer bir tutuklu sanık Atilla A., ise ByLock programının telefonuna Alper Y. tarafından yüklendiğini belirterek, "Ben Alper Y. ile bir kez görüştüm. Alper Y. telefonuma ByLock yükledi. Ancak ben bu programı kullanmadım. Etkin pişmanlık hükmünden faydalanmak adına tüm bildiklerimi anlattım. Katıldığımız sohbetlerde bir camide verilen vaazlardan farksızdı. Keşke Alper Y. ile hiç tanışmamış ve görüşmemiş olsaydım, pişmanım" ifadelerini kullandı. Duruşmaya Afyon E Tipi Cezaevi'nden SEGBİS ile katılan tutuklu sanık Basri K. ise savunmasının hazır olmadığını belirterek ek süre talebinde bulundu.
'BU KADAR ŞİRRET OLDUKLARINI BİLMİYORDUM'
Etkin pişmanlık hükmünden yaralanarak itirafçı olan tutuksuz sanık Hayati O. ise önceki verdiği ifadeleri tekrar ederek, "TOKİ'den ev almıştım. 2014 yılına kadar cemaate himmet veriyordum. Fakat aldığım evin taksitleri başladığı için cemaate himmet vermedim. Girdiğim komiser yardımcılığı sınavında rütbede yükselme imkanım yoktu. Her ne kadar sorular bana verilse de gönülsüz sınava girdiğim için düşük puan aldım. Sıralamada sonlardaydım. Sınavla ilgili hatalı sorular olup itirazlar olunca yerim daha aşağılara kaydı ve sınavı kazanamadım. Rütbem düştü ve polis memuru olarak ihraç oldum. Bu yapıya mensup olduğum için pişmanım. Bu kadar şirret olduklarını bilmiyordum. Bunlar bu insanları bu hale getirdiler" şeklinde konuştu. Diğer dinlenen tutuklu sanıklardan Bayram E., Selman D., Ziya B. haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek beraat ya da tahliyelerini talep etti. Duruşmada diğer sanıkların dinlenmesine devam ediliyor.