SİVAS'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Pararlel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 5'i astsubay, 2'si uzman jandarma, 8 sanığın yargılanmasına başlandı. 
Sivas 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme', 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından haklarında dava açılan tutuklu astsubay Ebubekir Y., Mehmet Emin C., Tufan M. tutuklu uzman jandarmalar Sedat A., Erkan G. ile tutuksuz yargılanan astsubay Ahmet Erkan Y. ve Evren A. ve sağlık memuru Yunus Emre K. ile avukatları ve bazı sanık yakınları katıldı. İlk kez hakim karşısına çıkan 5'i tutuklu 3'ü tutuksuz 8 sanığın kimlik tespiti yapıldı. Daha sonra sanıkların dinlenilmesine geçildi.
Örgütün şifreli haberleşme programı Bylock'u kullandığı iddia edilen tutuklu sanıklardan astsubay Ebubekir Y., FETÖ'nün herhangi bir dershanesine ve yurduna gitmediğini belirterek, "Düğün iznindeyken darbe olduğunu öğrendim. O gece evden çıkmadık. 16 Temmuz'da komutanım beni arayarak mühimmat deposunu korumamı istedi. Darbeye karşıyım ve lanetliyorum. Ailem ve ben, vatanımızdan başka kimseye çalışmadık. Darbeci ve vatan haini değilim. Girdiğim askeri sınavları hakkımla kazandım. Bana Yunus Emre K. tarafından iftira atılmıştır. FETÖ terörö örgütü üyesi olmadığım için etkin pişmanlık hükmünden yararlanmak istemiyorum" ifadelerini kullandı.
Tutuklu sanık uzman jandarma Erkan G. de Bylock kullanmadığını ve kendisine iftira atıldığını söyledi. FETÖ ile zıt karaktere sahip olduğunu belirten Erkan G., "Ben ibadetlerimi gizlemeden yaparım. Onlar gizli ibadet yapılsın isterler. Ben üniformamla namaz kılarım. Eşimle de cemaat evliliği yapmadım. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 10 yıldır onurlu ve şerefli personeliyim. Terörist değilim" şeklinde konuştu.
Tutuklu astsubay Mehmet Emin C. ise savunmasında, "Ben terörle mücadele için Tunceli'nin Ovacık İlçesi'nde gönüllü olarak görev yapmaya gittim. Benim ailem darbe gecesinden itibaren demokrasi nöbetlerine katıldı. Terör operasyonlarında kritik görevlerde yer aldım. Emniyete kendim gelerek teslim oldum. FETÖ ya da başka bir terör örgütüyle bağlantım yoktur. Ben vatanım ve milletim için çalışmaktayım. Bir kimse hem vatan sevdalısı, hem de vatan haini olamaz. Darbeciler çok ceza almalı çünkü ben onlar yüzünden 8 aydır tutukluyum" şeklinde konuştu.
Tutuklu astsubay Tufan M. ise darbe gecesini birliğinde geçirdiğini ve girişimden haberi olmadığını belirterek, "Ben vatanıma ve milletime ihanet etmedim. Komutanlarımdan başka kimseden emir almadım. FETÖ üyesi değilim ve askeri yapılanmanın içerisinde bulunmadım" dedi.
Tutuksuz yargılanan ve halen Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde görevine devam eden astsubay Ahmet Erkan Y. de FETÖ ile maddi imkansızlıklar nedeniyle üniversite yıllarında Konya'da okuduğu yıllarda tanıştığını dile getirerek, "Üniversiteden sonra askeri sınavlara girerek astsubay oldum. Ben buralara tırnağımla kazıyarak geldim. Üniversiteden ev arkadaşım cemaatten birilerini eve getirdiğinde karşı çıktım, istemedim, çünkü düşüncelerini benimsemiyordum. Kod adı kullanmadım ve toplantılarına katılmadım. Ben sadece 4 yıllık bir astsubayım. Örgüte finansal destek sağlamadım" şeklinde konuştu
"TUTUKLU SAYISI 6'YA YÜKSELDİ"
Etkin pişmanlık hükmünden yararlanarak itirafçı olan ve FETÖ ile ilişkisini kabul eden tutuksuz sanık sağlık memuru Yunus Emre K., ise Bylock'tan önce FETÖ'de Kakao Talk uygulamasını kullandıklarını belirterek, "Buradaki  sanıkların birkaçıyla sadece Bylock programı üzerinden konuştuk. Ben örgüte adam kazandırma pozisyonunda değildim. Ben sadece bana bildirilen ve kod isimleri verilen şahıslarla irtibata geçip ilgileniyordum. Evren A.'ya seçim zamanı Ak Parti hariç güçlü olan başka bir partiye oy vermesini söyledim" dedi.
Duruşmada diğer tanıklarında dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti 5 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz yargılanan Evren A.'nın tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme heyeti Bylock raporlarının HTS kayıtlarının araştırılması için duruşmayı 30 Ekim 2017 tarihine erteledi.