Felat BOZARSLAN/ DİYARBAKIR,() - HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde 8 Ekim 2016 tarihinde 'kobra' tipi zırhlı polis aracının kulesindeki makineli tüfekten açılan ateş sonucu, HDP Milletvekili Pervin Buldan'ın yeğeni Serhat Buldan'ın da aralarında bulunduğu 4 kişinin ölmesi, 2 kişinin yaralanmasıyla ilgili tutuklu polis memuru İ.M.'nin yargılanmasına başlandı. Duruşmada savunma yapan sanık polis İ.M., Kobra tipi aracın zırhlı kule kısmının sürekli arıza yaptığını belirterek, "Benim kullandığım araç önceki gün arıza yapmış. Silah arıza yaptığında oradaki yerel tamirciler ile basit bir şekilde tamir ettirildiğini görmüştüm. Elektronik aksamı, sıfır megafon takılsa bile çalışmıyordu. Keşke ben ölseydim" dedi.
Yüksekova'da geçen yıl 8 Ekim günü 'kobra' tipi zırhlı polis aracının kulesindeki makineli tüfeğin seri ateş alması sonucu HDP Milletvekili Pervin Buldan'ın yeğeni Serhat Buldan, Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen'in hayatını kaybetmesi, Şemsettin Çakmakçı ve Mehmet Ali Kaya'nın yaralanmasına ilişkin, polis memuru İ.M.'nin 'Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme ve yaralama' suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı. Güvenlik nedeniyle Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilen davanın ilk duruşmasına tutuklu sanık İ.M. Erzincan T tipi Kapalı Cezaevi'nden SEGBİS sistemi ile katıldı. 
SİLAH ARIZA YAPTIĞINDA YEREL TAMİRCİLERLE TAMİR ETTİRİLİYORDU
Duruşmada savunması alınan tutuklu sanık İ.M. olay günü devriye yapmak üzere yola çıktıklarını belirterek, "Silah sesi duydum. Korkarak bize ateş edildiğini sanıp, elimi havaya kaldırdım. Elim o sırada joystickteydi. Ben elimi joystickten çektiğim anda silah sesi geliyordu. Hemen kuleyi boş bir alana cevirmek için hamle yaptım. Kuleyi yukarı doğru çevirdim. Arkadaşım atış sesini duyar duymaz öndeki emniyeti kapattı. Ben önümdeki emniyeti kapattım. Ben kesinlikle tetiğe basmadım. Kobra araçların kule kısmı sürekli arıza veriyor. Sorunun neden kaynaklandığı bilinmemektedir. 2 aylık bir araçtı, ama sürekli arıza veriyordu. Benim kullandığım bu aracın arızasının bir gece önce oluştuğunu arkadaşlardan duydum. Silah arıza yaptığında orada yerel tamirciler ile basit şekilde tamir ettirildiğini görmüştüm. Elektronik aksamı ise sıfır megafon takılsa bile çalışmıyordu. Çok üzgünürüm. Kimseye zarar gelmesini istemezdim. Keşke ben ölseydim. Bu silahı kullanmak için 3 günlük bir eğitim aldım. Devriye attığımız mahallelerin özel şartlarından dolayı atışa hazır vaziyette devriye atılıyordu. Aracın o sırada iki emniyeti de açık haldeydi. Ancak mandal çekik vaziyette değildi. Atışa hazır vaziyette devriye atıyorduk. Aracın benden kaynaklı bir hatadan dolayı ateş etmediğini, teknik bir arızadan dolayı ateş ettiğini düşünüyorum" dedi.
DURDUKTAN SONRA TEKRAR ATEŞ ETTİ
Duruşmada daha sonra hayatını kaybedenlerin yakınlarına söz hakkı verildi. Olayın kendi dükkanının önünde olduğunu belirten Aydın Tümen'in amcası Ahmet Tümen, "Bu araç sürekli caddede geziyordu. Bizim servis aracımızın önüne geldiği sırada ateş ederek, benim yakınlarımı öldürdü. Arabayı geçtikten 5 metre sonra tekrar hareket ederek, benim dükkanıma doğru ateş etti. Yanlışlıkla olduysa 5 metre sonra tekrar dükkanıma dönerek nasıl ateş alıyor?" diye konuştu.
ARACIN EMNİYETİ AÇIKTI
Ateş açılan aracın şoförü olan polis memuru B.Z. ise tanık olarak verdiği ifadesinde, "Bulunduğumuz yer terör bölgesiydi. Özel şartlarından dolayı atışa hazır vaziyette devriye atıyorduk. Olay sırasında silahın emniyetinin açık olduğunu biliyorum. Daha önce kule kısmında küçük arıza olduğunu gördüm. Ancak araçta teknik arıza olmadığı söyleniyor" dedi.
Tanık polis memuru E.K. ise "Silahın emniyeti şubeden çıktığımız andan itibaren açıktı. Göreve çıktığımızda araçta sorun olduğunu kimse söylemedi. Ancak olay sonrasında araçtaki joysticklerin sorun çıkardığı yönünde tutanak tutulduğunu duydum. Olay anında araçtaki 3 emniyet açıktı" dedi.
DELİLLER YÖNETMELİĞE AYKIRI GÖNDERİLMİŞ
Gelen evrakları okuyan Mahkeme Başkanı, dava ile ilgili delillerin Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yönetmeliğe aykırı bir şekilde gönderildiğini, bu nedenle emanet eşyaların geri iade edildiğini söyledi.
Daha sonra söz hakkı verilen Cumhuriyet Savcısı, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Ara kararlarını açıklayan mahkeme, Yüksekova Emniyet Müdürlüğü'nden belirtilen silahın daha önce arıza yapıp yapmadığının sorulmasına karar verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden ülke genelinde kobra tipi araçlarda bulunan silahların arıza verdiğini dair bir idari soruşturma olup olmadığının sorulmasına karar veren mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına hükmederek, duruşmayı erteledi.