ADANA, () - ÇUKUROVA Sanat Girişimi'nin Geleneksel Uluslararası Sanat Günleri kapsamında 10'uncu Çukurova Ödülü'nün verileceği sanatçılar belirlendi. Bu yıl ilk kez iki ülkeden iki sanatçının ödüllendirileceği açıklandı.
Çetin Yiğenoğlu, Mehmet Karasu, F. Saadet Bilir'den oluşan Seçici Kurul '2016 Çukurova Ödülü'nün Türkiye'den heykeltıraş Mehmet Aksoy ile Suriye'den Yazar Necah İbrahim'e verilmesini kararlaştırdı. Ödül töreni 17 Mart'ta Mersin'de yapılacak. Etkinlikler ise 3 gün sürecek.
Ödülün Mehmet Aksoy'a verilme gerekçesi şöyle duyuruldu:
"İyi tanıdığı halkının değerlerini özkaynaklarından alıp toplumsal gerçekçilik felsefesiyle bütünleştiren üst dili taşta biçimlendirdiği; sanatçının olmazsa olmazı özgür düşünceden yana kimliğini, düşlerini, düşüncelerini taşa yansıtarak gösterirken sanatını, sanatçı onurunu ödünsüz savunduğu; yapıtlarının yanı sıra düşüncelerinden ödün vermeyen bilinçli duruşuyla barışın, özgürlüğün simgesi olduğu için.."
'ÜLKESİNE GÖZ DİKENLERE KARŞI ONURLU DURUŞ'
Ödülün Suriyeli Yazar Necah İbrahim'e verilme gerekçesi de şöyle: "Türk edebiyatçılarla Arap edebiyatçıları ilk kez bir araya getiren yazar olduğu; Suriye'nin sıkıntılı döneminde dünyanın en önemli edebiyatçılarını Rakka'da buluşturduğu; Suriye'ye yönelik dışarıdan meydan okumalarla baskılar karşısında yılmayarak çalışmalarını sınırlamadığı; ülkesine göz dikenlere karşı onurlu duruş sergilediği; kadın mücadelesinde her zaman ön safta yer aldığı için.."
SURİYELİ KADIN YAZAR
Necah İbrahim, Suriye'nin edebiyat kenti olarak bilinen Rakka'da dünyaya geldi. Arap Yazarlar Birliği Rakka Şubesi'nin ilk kadın başkanı olan Necah İbrahim, kent cihatçılar tarafından işgal edilince çalışmalarını Tartus'ta yürütmeye başladı. Edebiyatın öykü, roman, inceleme, deneme gibi dallarında eser veren Necah İbrahim, yurtsever - aktivist kimliğiyle de tanınıyor.
FOTOĞRAFLI