Mehmet KURT/İZMİR, ()- AYDIN Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın 30'ncu yılı nedeniyle, ödüllü karikatürlerden oluşan '30 Yıldır Karikatürün Evrensel Sahnesi' sergisi İzmir'de açıldı.

Aydın Doğan Vakfı tarafından ilk olarak 1983'te yapılan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması, 30'ncu yıl dönümünü, ödül verdiği eserleri bir sergide buluşturarak '30 Yıldır Karikatürün Evrensel Sahnesi' adı altında Swissotel Büyük Efes Sanat Galerisi'nde İzmirli sanatseverlerin beğenisine sundu. Sergide, yarışmalarda ilk üç arasında ödül alan 99 karikatürle çeşitli ödüllere layık görülen 393 karikatür arasından seçilen 100 eser görücüye çıktı.

Sergi açılışına Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Aydın Doğan Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Gündüz Alpman ve Swissotel Büyük Efes Genel Müdürü Rıza Elibol'un ev sahipliğinde gerçekleşen kokteyle çok sayıda İzmirli sanatçı ve sanatsever katıldı. Basın mensuplarına sergi ile ilgili bilgi veren Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, bu yıl Aydın Doğan Vakfı Karikatür Yarışması'nın 30'ncu yılını kutladıklarını belirterek, bu sergide 30 yıldır ödül alan karikatürlerin bir seçkisi 100 eser olduğunu söyledi.

Fetvacı, "Bu karikatürlerin en büyük özellikleri izleyeni biraz olsun gülümsetmeleri. Karikatürcüler dünyadaki olayları kendi süzgeçlerinden geçirip, yorumlarını da katarak çizerek farklı gözlerden bakmamızı, düşünmemizi sağlıyorlar. Sergide dünyanın 130 ülkesinden karikatür var. Karikatür din dil, ırk gözetmeksizin bizleri yakınlaştırıyor, güldürüyor, ağlatıyor. Karikatür bizleri birbirimize yakınlaştırıyor" dedi.

Arşivde 80 bine yakın karikatür bulunduğunu ifade eden Fetvacı, 'Sergide yer alan 100 eser var. Arşivimizden burada her yılın ilk üç karikatürü var ve bu karikatürler Swissotel Büyük Efes Sanat Galerisi'nde 25 Nisan'a kadar gezilebilecek.

MK(YY/SSA) (FOTOĞRAF)