Kemal ATLAN / ESKİŞEHİR,()- AYDIN Doğan Vakfı tarafından düzenlenen '31'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi' Eskişehir'de açıldı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'nde bu akşam gerçekleştirilen sergi açılışına Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Jale Nur Süllü ile çok sayıda kişi katıldı. Jale Nur Süllü yaptığı konuşmada Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'ndaki eserleri Eskişehir'de ağırlamaktan onur duyduklarını söyledi. Süllü şöyle devam etti:

"Karikatür deyince mizah dergilerinde ufak, minicik, belki zaman zaman açıklamalarıyla, zaman zaman da çizgileriyle pek çok şey anlatan bir sanat dalı aklımıza gelir. Sayfalarca yazının anlatamadığı şeyleri ufacık bir çizgi ya da üzerindeki bir baloncuğun üzerinde görebilirsiniz. Özellikle şiddet ve ayrımcılığın dünyada küresel boyutta yaşandığı, yerel boyutta ise daha acımasızca yaşanan şiddet ve ayrımcılığa hoşgörüyle yaklaşmak, şiddet ve ayrımcılığı önlemek için karikatüre belki de her zaman olduğundan daha fazla ihtiyacımız var.  Bu sergi tüm dünyanın temsiliyetine dayanan bir sergi. Eskişehir'de ağırlamaktan her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük onur duyuyoruz. 

Aslında kendisi de bir karikatür sanatçısı olan başkanımız sayın Yılmaz Büyükerşen bugün aramızda olmayı arzu ederdi ama geçirdiği ufak bir bel fıtığı operasyonu nedeniyle istirahat  olduğundan kendisi aramızda değil ama katılımcıların tamamına sevgi ve saygılarını iletti. Aydın Doğan Vakfı'na Eskişehir'de bu karikatür eserlerini bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ediyoruz."

Konuşmasının ardından Aydın Doğan Vakfı Koordinatörü İlhan Artar, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Jale Nur Süllü'ye 31'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'ndaki eserlerin yer aldığı kitabı verdi. Artar, daha sonra Jale Nur Süllü ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Canan Demir, Genel Sekreter Yardımcı Oğuzhan Özen'in de aralarında bulunduğu davetlilerle birlikte sergiyi gezdi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'nde 135 karikatürün yer aldığı 31'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi 15 Şubat 2015 tarihine kadar izleyicilere açık tutulacak.

Serbest konulu 31'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na 70 ülkeden 814 sanatçı 2 bin 556 karikatür ile katıldı. Önseçici Kurulu, 43 ülkeden 214 sanatçının 300 karikatürünü uluslararası seçici kurulun değerlendirmesine sundu. Seçici Kurul yarışmada birinciliğe Türkiye'den Kürşat Zaman'ı, İkinciliğe İran'dan Mojtaba Heidarpanah'ı, Üçüncülüğe ise Polonya'dan Krzysztof Grzondziel'i değer gördü.

Ayrıca Seçici Kurul; Doğan Arslan (Türkiye), Akın Candemir (Türkiye), Rafael Correa (Brezilya), Menekşe Çam (Türkiye), Burak Ergin (Türkiye), Pawel Kuczynski (Polonya), Peter Nieuwendijk (Hollanda), Alireza Pakdel (İran), Rodrigo Machado da Rosa (Brezilya), Sajad Rafeei (İran), Farzane Vaziritabar (İran), Zhang Wei (Çin) sanatçıları Başarı Ödülüne değer gördü.

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na, düzenlendiği yıllar içinde 137 ülkeden 7 bin 800 sanatçı 80 bine yakın eser ile katıldı.

FOTOĞRAFLI