Emre BAYLAN/ANTALYA, () - ULUSLARARASI Antalya Film Festivali yönetimi, bu yıl 52'ncisi düzenlenecek festivalden 'Ulusal Belgesel Film Yarışması' kategorisinin kaldırılmasının belgesel yapımlar için fırsat olduğunu savundu. Belgesellerin artık sadece tek bir başlık altında değil, ulusal ve uluslararası yarışmalarda yer alabileceği kaydedildi. Belgesel yapımların ulaşabileceği ödül miktarının da 250 bin lira olduğu belirtildi. 
'Uluslararası Antalya Film Festivali' imzasıyla festivalin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Uluslararası Antalya Film Festivali'nin, sektörün değişen koşullarından hareketle, dünyada kendini yenileyen güçlü festivaller arasında sinemaya yönelik katkılarının uzun vadeli ve kalıcı olma hedefiyle ilerlediği belirtildi.
FESTİVALİN MİSYONU
Festivalin ana misyonu, 'Türkiye sinema sektörünün nitelikli yapımlarına destek verip üretim gücünü artırmak, yerel ve uluslararası düzeyde izlenme oranlarını çoğaltacak altyapılara destek olmak, finansman bulmakta güçlük çeken yapımlara çeşitli olanaklar sunabilmek, uluslararası sinema sektöründeki varlığını filmlerin üretim aşamasında destekleyebilmek, sektörün güçlü isimleriyle sinemayı kendi ülkesinde, Antalya'da bir araya getirebilmek' şeklinde tanımlanırken, bu çerçevede daha önce ayrı bir yarışma kategorisinde değerlendirilen belgesel filmlerin 52'nci Uluslararası Antalya Film Festivali'nde artık 'sadece tek bir başlık altında' değil, ulusal ve uluslararası yarışmalarda yer alabileceği kaydedildi.
BELGESEL FİLMLERİN YAYGINLIĞI ADINA DEĞİŞİKLİK
Bu değişikliğin belgesel filmlerin yaygınlığını artırmak adına gerçekleştiğinin altı çizilen açıklamada, "Dünyanın çeşitli saygın festivallerinde de örneklerini gördüğümüz şekilde belgesel filmler, kurmaca filmlerle beraber 'En İyi Film' Altın Portakal heykeli ile birlikte Ulusal Yarışma bölümünde 100 bin lira ödül için yarışmaya hak kazanabilir ve diğer tüm kategorilerdeki Altın Portakal ödülleri için aday olabilirler" ifadelerine yer verildi.
TÜM KATEGORİLERDE ADAY OLABİLECEKLER
Açıklamada ayrıca belgesel filmlerin Uluslararası Yarışma bölümünde de 'En İyi Film' Altın Portakal heykeli ile birlikte 50 bin Euro ödül ve diğer tüm kategorilerdeki Altın Portakal ödülleri için aday olabilecekleri kaydedildi. Belgesellerin ayrıca 'yarışma dışı gösterim' ve 'özel gösterim' gibi film programlarında yer alabileceği gibi, Antalya Film Destek Fonu ve Antalya Film Forum'un 'Belgesel Pitching Platformu' bölümlerinde değerlendirilmek üzere başvuruda bulunabileceği belirtildi.
Antalya Film Forum'un bu yıl ilk kez yeni belgesel yapımlara katkı sağlamak amacıyla 'Belgesel Pitching Platformu' bölümünü başlattığı kaydedilen açıklamada, "Başvurulanlar arasından seçilecek projeler, uluslararası jüri tarafından değerlendirilecek ve bu belgesel projelerden ikisi, her biri ayrı ayrı olmak üzere 30 bin lira ödül kazanacak" denildi. Belgesel Pitching Platform'un aynı zamanda projeleri seçilen tüm belgesel sinemacılara uluslararası sektör profesyonelleriyle buluşma ve projelerini tanıtma imkanı da sağlayacağının altı çizilen açıklamada, çekimlerinin üçte birlik kısmı Antalya'da gerçekleştirilecek kurmaca ya da belgesel projeye verilecek 100 bin lira değerindeki 'Antalya Film Destek Fonu'nun da belgesel yapımlara açık olduğu belirtildi.