TÜRKİYE’nin en önemli fotoğraf festivallerinden biri haline gelen Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali (BursaFotoFest), 'Birlikte Yaşamak' temasıyla 6- 11 Aralık tarihleri arasında dünyanın en önemli fotoğraf sanatçılarını ve fotoğraf tutkunlarını Bursa’da buluşturuyor.
Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle bu yıl 4’üncüsü yapılacak olan, Türkiye’nin ve Bursa’nın görsel tarihinin oluşmasına katkı koyan Uluslararası BursaFotoFest’in tanıtım toplantısı, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Muradiye Salonu’nda yapıldı.
Toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Recep Altepe, Fotofest’in Türkiye’de yapılan ilk fotoğraf festivali olduğunu belirterek, diğer kentler tarafından örnek alındığını ve Bursa’nın ardından İstanbul ve diğer şehirlerde yapılmaya başlandığını söyledi.
BURSA'YI FOTOĞRAF BAŞKENTİ YAPMA İSTEĞİ
Festivalle Bursa’yı Avrupa’nın ve Ortadoğu’nun fotoğraf başkenti yapmak istediklerini anlatan Altepe, festivalde 12 bin dolarlık ödül dağıtılacağını, yarışmaya 39 ülkeden bin 155 fotoğrafçının 3 bin 834 fotoğraf gönderdiğini, 5 kıtadan ve 57 farklı şehirden katılım olduğunu söyledi. Başkan Altepe festivalin  danışma kurulu üyeliğini Ara Güler, İzzet Keribar, Prof. Dr. Levent Kılıç, Prof. Dr. Melih Zafer Arıcan, Utku Kaynar, Öğr. Gör. Mustafa Bilge Satkın’nın yaptığı festivalin küratörlüğünü ise Hasan Şenyüksel’in üstlendiğini hatırlattı.
FESTİVAL YÜRÜYÜŞÜNE DAVET
BKK Başkanı Semih Pala ise, 6 Aralık Cuma günü Saat 14.00’da geleneksel festival yürüyüşünün yapılacağını hatırlatarak şöyle konuştu:
"İnönü Caddesi’nden inerken Dörtyol girişinde toplanıyoruz. Yürüyüşümüzü kar, yağmur, çamur demeden eşimizle, dostumuzla, çocuğumuzla Zafer Meydanı’na kadar yapıyoruz. Tüm vatandaşlarımızı yürüyüşümüze davet ediyorum. Fotoğraf yarışmasına 5 kıtadan katılım oldu. Böyle bir gücümüz var. Bu gücümüzün artarak devam edeceğini biliyoruz."
FOTOĞRAFLAR KURUMLARA BAĞIŞLANIYOR
BKK Yürütme Kurulu üyesi Dr. Ceyhun İrgil de, BursaFotoFest’in şehre ve halka dokunan bir program olduğunu anlattı. FotoFest’e destek olan gönüllüler arasında öğrenci, fabrika işçisi, öğretmen ve işadamı bulunduğunu belirten İrgil şöyle dedi:
"FotoFest’in işi aslında bizim için bittiği gün başlıyor. Dünyanın her yerinden gelen binlerce fotoğraf, 'Griye Veda, Renklere Merhaba' projesi kapsamında kamu kurumlarına bağışlanarak sergileniyor. 8 yıldır süren projede 50’ye yakın kuruma bağışlandı. Her okula 30’dan aşağı fotoğraf vermiyoruz. Bu sene dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarının eserlerini kamu kurumlarına bağışlayacağız. 150 bin dolar değerindeki bir koleksiyonu Uludağ Üniversitesi’ne vereceğiz. Depomuzda binlerce dolarlık fotoğrafların baskısı duruyor. Başvurulara göre dağıtmaya devam edeceğiz."
FOTOĞRAFLI