ANTALYA'IN Korkuteli İlçesindeki Çağman Tepesi'ni, define avcıları delik deşik etti. Mezar anıtı kabartmalarını ağır inşaat malzemeleriyle kıran define avcıları, tepenin etrafında yer yer 6 metreyi bulan çukurlar açtı.
Antalya'nın Korkuteli İlçesi'ne bağlı Kozağacı Mahallesi'ndeki Çağman Tepesi, hazine avcılarının talanına uğradı. Likya etkili Roma dönemine ait kaya mezarlarının yer aldığı tepede, M.S. 1 ve 3'üncü yüzyılları arasında mezar anıtı kabartmalarına çokça rastlanıyor. Tarihi alanda define avcılarının yarattığı tahribat, tarihe acı izler bıraktı. Bazı tarihi eserleri kazma ve küreklerle kıran hazine avcıları, ulaşılması güç olanları da 'hilti'lerle delik deşik etti. Bazı eserlere de silahla ateş edildiği görüldü.
MÜDÜR GÖRDÜKLERİ KARŞISINDA İSYAN ETTİ
Tepede incelemelerde bulunan Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, gördükleri karşısında isyan etti. Definecilerin altın arama maceralarında boşluğa kürek sallayarak olmayacak hayaller peşinde birçok yapıyı tahrip ettiğini dile getiren Karabayram, definecilerin tamamının kronik hasta olduğunu söyledi. Definecilerin altın bulma arzusunun, kumar oynayanların kazanma arzusuyla aynı olduğunu aktaran Karabayram, şöyle dedi:
“Definecilerin ailelerine sesleniyorum. Bu kaçak define avcılığını eşiniz ya da oğlunuz yapıyorsa bu konuda tedavi görmesi gerekiyor. Onu tedaviye ikna edin. Her sabah uyandığında bir gün sonra altın bulacakmış hissine kapılıyor. Her gün aynı şeyi yaşıyor. Bununla ilgili Türkiye'deki psikologlar define avcılarının tedavi edilmesi için panel ve sempozyumlar düzenlemeli. Birçok kişi bu süreçte ailesini kaybediyor. Aile bütünlüğü bozuluyor."
HAZİNE AVCILARI BİLİMSEL SEMPOZYUMLARI KAÇIRMIYOR
Cemil Karabayram, define avcılarının kazı başkanlarının düzenlediği panel ve sempozyumları kaçırmadıklarını söyledi. Bu kişilerin panellere katılma nedeninin bilimsel bilgi elde etmek olmadığını dile getiren Karabayram, katılış amaçlarının panelde verileri ve bölgeleri öğrenerek daha rahat kazı yapmak olduğunu kaydetti.
HOROZLA DEFİNE ARAMIŞLAR
Van Kalesi'nde çalışmaları incelediği esnada yaşadığı bir olayı anlatan Karabayram, “Kaleye gittiğimde bir horozun açık sahada koştuğunu gördüm. Horozun boynunda muska gördüm. Vatandaşa ne yaptıklarını sordum. Horozu okuttuklarını, böylece horozun altının yerini göstereceğini anlattılar. Hem güldüm, hem üzüldüm. Aklın ve mantığın almayacağı yöntemlere başvuruyorlar" dedi.
HAYVAN FİGÜRLERİ UYARI ANLAMI TAŞIYOR
Bazı alanlarda taşların üstünde hayvan figürleri olduğunu hatırlatan Cemil Karabayram, bunların uyarı işaretleri anlamına geldiğini söyledi. Karabayram, “Eğer kayanın üstünde yılan görmüşseniz burada yılanlar olduğunu, bir ayı görmüşseniz ayılar olduğunu ve dikkatli olmanız gerektiği anlamına geliyor. Keklik resmi görüyorsanız bu da keklik avı yapılmaz anlamına geliyor. Fakat insanlarımız bu işaretlerin altında tarihi bir şeyler olduğunu düşünerek çevreye büyük zarar veriyor" diye konuştu.
KÖYLÜLERDEN DESTEK İSTEDİ
Müdür Cemil Karabayram, daha sonra mahallenin kahvesinde bir araya geldiği köylülere yaşadıkları alanın tarihe önemli bir ışık tuttuğunu belirterek, kaçak kazıya izin vermemelerini istedi. Kaçak kazı yapanları kendilerine ve jandarmaya ihbar etmelerini isteyen Karabayram, köyde bulunan ve kullanılmayan eski bir caminin de restorasyonu için söz verdi.

FOTOĞRAFLI