Dünyanın en büyük mozaik müzesi konumunda olan Gaziantep Mozaik Müzesi yeni yerinde vatandaşların hizmetine açıldı. Resmi açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapması beklenen müzenin bu yıl sonuna kadar yarım milyon insanın ziyaret etmesi bekleniyor.

Sadece kentin değil, ülkenin de turizm hizmetine sunulacak olan müzede çalışmaların son aşamaya geldi. 800 metrekaresi Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılan toplam 2 bin 350 metrekarelik mozaik teşhir edebilecek müzeyi, bu yıl 500 bin kişinin gezmesini bekleniyor. Dünyanın incisi konumunda olan Zeugma Antik Kenti ve mozaiklerin Gaziantep'in tanıtımına en büyük katkıyı yapması bekleniyor. Turizm Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında Zeugma Müzesi'nde bir tören gerçekleştirildi. Vali Süleyman Kamçı, dünyanın en büyük müzesi olarak tarihe geçecek olan Mozaik Müzesi'nin çok şeyi değiştireceğini söyledi.

2008 yılında temeli atılan ve bugün itibariyle içerisinde konferans salonu ve müze kısmıyla 30 bin metrekare kapalı alana sahip Mozaik Müzesi, çalışmaların tamamlanmasından sonra dünyanın en büyük Mozaik Müzesi olarak Gaziantep ve Türk turizminin hizmetine sunulacak.

Gaziantep'in, tarihi ve kültürel zenginliği, yöresel değerleri ve dünyaca meşhur mutfağı ile bir çekim merkezi olduğunu ifade eden Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, "Bu kadar geniş bir turizm potansiyeline sahip olan Gaziantep'in, tüm imkanların kullanılarak, kendisine has bölgesel bir cazibe merkezi olmasını sağlayacak, stratejiler geliştirilmesi gerekmektedir. Bu yolda ilimizin adıyla özdeşleşen, dünyanın incisi Zeugma Antik Kenti ve mozaikleri, kentimizin tanıtımına en büyük katkıyı yapacaktır. İlimizin kültür turizmine açılmasında çok önemli adımlar atılmıştır. Çok değerli restorasyon çalışmaları gerçekleşmiş, nitelikli bir çok tesis ve otel hizmete sunulmuştur." şeklinde konuştu.

42 MİLYON LİRA HARCANDI

Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu, yapımına Mayıs 2008 yılında başlanan Zeugma Müze Kompleksi'nin tamamlandığını ifade ederek, "Müze 3 katlı ve 36 bin metre karelik bir alana ve 30 bin metrekarelik kapalı alana sahip. Yeni müze binamızda, başta Zeugma mozaikleri olmak üzere diğer tarihi ve kültürel değerlerimiz için geniş ve modern teşhir alanları var. Işıklandırma ve güvenlik açısından dünya standartlarına uygun bir müze ortamı yapıldı. Müzemizin korunması için 120 kamera yerleştirildi, çevre düzenlemesi da tamamlandı. Müzemizde, arşiv deposu, kütüphane, hatıra eşya satış reyonları, kongre, seminer ve toplantı salonları yer alıyor. Müze binası için 42 milyon TL'lik bir harcama yapıldı." diye konuştu.

Zeugma Antik Kenti'nden çıkartılan mozaiklerin, Gaziantep'in yanı sıra Türk ve dünya turizmi açısından da çok önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Efiloğlu, Zeugma Antik Kenti'nde kurtarma kazılarının devam ettiğini, bu kazılar sırasında çıkartılarak müzeye kazandırılmış mozaiklerin toplam alanın 2 bin 400 metrekare olduğunu belirtti. Efiloğlu, "Bunların da bin 257 metre karelik bölümünün restorasyonu tamamlandı ve teşhir edilebilecek aşamada. Yeni müze binamıza taşınma işlemini tamamladıktan sonra Zeugma mozaiklerinin restorasyon çalışmalarına hız verdik." şeklinde konuştu.

Efiloğlu, uzman ekiplerin halen müzede bulunan tüm mozaiklerin restorasyonunu yaparak, yerli ve yabancı turistler için teşhire hazır hale getirmeye çalıştıklarını ifade etti. Efiloğlu, "Zeugma Antik Kenti'ndeki kurtarma kazılarında şu ana kadar, mozaiklerin sadece yüzde 20'lik bir kısmı çıkartılabildi. Çıkartılacak olan yeni mozaiklerle birlikte sahip olduğumuz mozaik miktarı daha da artmış olacak." dedi.