Heykelin yüzde 70’lik bölümünü kesen işçiler, paralarını alamadıkları gerekçesiyle işi durdurdu. Belediye Başkanı Ak Parti’li Nevzat Bozkuş, "Bizim işi yüklenici firma bir başka firmayla anlaşarak işi yaptırıyor. Kendi aralarında alacak verecekten dolayı doğan bir sorun. 24 Haziran’a kadar yüklenici firma işi tamamlayacak. Bir başka firmayla mı anlaşır yoksa kendisimi yapar bilmem ama sonuç itibariyle 24 Haziran’a kadar geriye kalan yüzde 30’luk kısım da kaldırılacak" dedi.

Üçler Tepesi Mevkii’ne dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından heykeltıraş Mehmet Aksoy’a yaptırılan 24.5 metre yükseklikteki İnsanlık Anıtı’nı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 8 Ocak günü Kars’ta yaptığı mitingte "Ucube’ye benzetti. Başbakan Erdoğan’ın tepki gösterdiği heykelle ilgili olarak Belediye Meclisi’nin 1 Şubat tarihli toplantısında oy çokluğuyla kaldırılma kararı alındı.

Yapılan ihale sonucu anıtın kaldırılması işini 272 bin liraya alan Avşin İnşaat, 26 Nisan günü kesim işlemine başladı. Şimdiye kadar 17 parça kesilen anıtta çalışan işçiler, paralarını alamadıklarını gerekçe göstererek iş bıraktı. Anıtı parça parça keserek kaldırma işlemini üstlenen taşeron firma Yaman Karot’un işçileri, çalışmayı bıraktı. Paralarını alamadıklarını ileri süren taşeron firma yetkilisi Ertuğrul Yaman, yaptıkları iş karşılığında paralarını alamadıklarını bu yüzden ış bıraktıklarını belirtti. Ertuğrul Yaman, yasal yollardan haklarını arayacaklarını bildirdi.

Taşeron firmanın işi bırakmasıyla ilgili soruları cevaplandıran Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, "Bizim taşeron firma ile bir sözleşmemiz yoktur. Muhatabımız ana firma olan Afşin İnşaattır. Onlarda anıtın kalan kısmını 24 Haziran’a kadar kaldıracaklar" dedi.

Anıtın kaldırılması işinin 24 Hazirana kadar tamamlanması gerektiğini vurgulayan Başkan Nevzat Bozkuş, "Üçler mahallesinin bulunduğu yerde geçmişte yapılan heykeller var. Bunları imar kanununa bağlı olarak, orada ki tescilli yapının üzerine yapıldığından dolayı kaldırılması için encümen kararı alarak ihalesini yaptık. Anıt, yüklenici firma tarafından mevcut yerinden kaldırılmaya başlandı. Yüzde 70 seviyelerinde parça parça kesilerek kaldırıldı. Yüklenici firma ile alt yüklenici firma arasında bir sözleşme var. İşi alan yüklenici firma bir başka firmayla anlaşarak işi yapmaya çalışıyorlar. Kendi aralarında alacak verecekten dolayı doğan bir sorundan nedeniyle işin geriye kalan yüzde 30’luk kısmı durduruldu. Bu ayın 24’üne kadar yüklenici firma işi tamamlayacak. Bir başka firmayla mı anlaşır yoksa kendisimi yapar bilmem ama sonuç itibariyle 24 Haziran’a kadar geriye kalan yüzde 30’luk kısım, yani son 2 parçayı da kaldıracak. Burada belediye ile alt yüklenici arasından resmi anlamda bir sözleşme yok. Bizim muhatabımız ana sözleşmeyi imzaladığımız Afşin İnşaattır. Onla bizim bir sorunumuz yoktur" diye konuştu.

Anıtın kaldırılması için yapılan ihale bedelinin 272 bin lira olduğunu hatırlatan Başkan Bozkuş, 172 bin lirayı ödediklerini, işin bitmesiyle birlikte geri kalan bedeli ödeyeceklerini belirtti.