Gülseli Kenarlı / İstanbul, 27 Mayıs () - Türkiye İş Bankası bu yıl 8. kez düzenlediği "karneni getir kitabını al" kampanyasını tanıttı.

Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak Türkiye İş Bankası şubelerine karneleriyle gelen 1 milyon ilkokul ve ortaokul öğrencilerine 2 milyon kitap dağıtılacak.

Türkiye İş Bankası bu yıl 8. kez düzenlediği 'Karneni getir kitabını al' kampanyasını İş Kuleleri'nde düzenlediği toplantıyla tanıttı. Toplantıya, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı gazeteci yazar Doğan Hızlan ve şair Eray Canberk katıldı.

Toplantı öncesinde önceki yıllarda bankanın projesine katılan yazar Yaşar Kemal anıldı. Yaşar Kemal anısına bir barkovizyon gösterimi yapıldı.

Toplantıda konuşan Adnan Bali, "Depremden Korkmuyorum, Nasıl Korunacağımı Biliyorum" ve "Şiir Dünyasına Yolculuk" isimli iki kitap dağıtacaklarını, 8 yılda 10 milyon kitap dağıttıklarını belirtti. Kitapların 11 ayrı ülkede de yine Türkçe olarak dağıtılacağını ifade eden Bali, görme engelli öğrenciler için hazırlanan kitapları da okullarının kütüphanelerine de kitap vereceklerini söyledi.

"2 milyonun üzerinde kitap armağan edeceğiz"

Bali, "Çocuklarımıza daha güzel ve aydınlık yarınlar bırakmanın sorumluluğunu hep hissettiğimizi bir kez daha dile getirmek istiyorum. Geleceğimizi şekillendirecek nesillere, değeri ölçülemeyecek çok kıymetli bir hazine olan okuma alışkanlığının kazandırılmasına ve sevdirilmesine katkı yapmayı amaçlayan bu kampanyayı sürdürmekten İş Bankası çalışanları olarak mutluluk duyuyoruz" dedi.

Yurt dışı teşkilatı aracılığıyla Almanya, Bulgaristan, Fransa, Gürcistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İsviçre, KKTC, Kosova ve Rusya olmak üzere 11 ülkedeki çocuklara da kitap armağan edileceğini söyleyen Bali; "Ayrıca, yatılı bölge ortaokullarındaki öğrencileri ve Sevgi Evleri ile mülteci kamplarında kalan çocukları da kitaplarla buluşturacağız. Görme engelli öğrencilerin eğitim gördüğü okulların kütüphanelerine göndermek üzere Braille alfabesiyle de kitap basmaya devam ediyoruz. Böylece, 2014-2015 ders yılının sonunda 1 milyonu aşan sayıda çocuğumuza 2 milyonun üzerinde kitap armağan edeceğiz" diye konuştu.

"Belki de büyüklere artık çocuklar örnek olacak"

Doğan Hızlan ise çocukların artık harika olduklarını ve internetlerinin bulunduğunu belirterek, "Hepsinin akıllı telefonları var, tabletleri var. Bu açıdan çocuklarda bize başka şeyler öğretiyor. Her kuşak başka elbette. Bir şiiri ben başka türlü değerlendiririm, kendi bilgimle. Ama genç çocuk bunu başka türlü değerlendirir, kuşaklar değişiyor. O kadar çok dünya değişiyor ki yarın bugüne benzemiyor. Çocuklardan da eve kitap gideceğini düşünüyorum. Belki de büyüklere artık çocuklar örnek olacak, neden olmasın?" diye konuştu.

12 Haziran Cuma gününden itibaren başlıyor

"Şairlerimizden Seçme Şiirlerle Şiir Dünyasına Yolculuk" başlıklı kitabının önsözünü başlangıcından beri kampanyaya destek veren Doğan Hızlan yazdı.

Kitapta, Tevfik Fikret'ten Nazım Hikmet'e, Yaşar Kemal'den Mehmet Akif Ersoy'a, Sait Faik Abasıyanık'tan Necip Fazıl Kısakürek, Rıfat Ilgaz, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Orhan Veli Kanık'a Türk edebiyatının unutulmaz isimleri ile Murathan Mungan ve Sunay Akın gibi günümüz şairlerinin de aralarında olduğu 78 değerli isim yer aldı.

"Depremden Korkmuyorum - Nasıl Korunacağımı Biliyorum" kitabının önsözünü ise Prof. Dr. A. M. Celâl Şengör kaleme aldı. Kampanya ile 2014-2015 ders yılı için zillerin son kez çalacağı 12 Haziran Cuma gününden itibaren, İş Bankası şubelerinden,  1 milyon ilk ve ortaokul öğrencisine Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından hazırlanan iki ayrı kitap birden armağan edilecek.

(Fotoğraflı)