Sedat BUDAK/DOĞUBAYAZIT (Ağrı), () - AĞRI'nın Doğubayazıt ilçesinde Türkiye'nin önemli tarihi eserlerinden biri olan İshak Paşa Sarayı'nın üstünün şeffaf bir çatı ile kaplanması, ziyaretçileri şaşırtıyor.
Tarihi İshak Paşa Sarayı'nı don ve güneş ışınlarına karşı koruması için cam çatının 2011 yılından önce Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapıldığını ifade eden Van Rölöve ve Anıtlar Kurulu Müdürü Taner Öter, "Saray 2011 yılında bize devredildiğinde çatı yapılmıştı. Koruma özel camdır, kaldırılabilir. Daha önce metal çatı vardı. O kaldırıldı. İçine ışık girmesi mekanın daha kullanılabilir olması için çatı değiştirildi ve cam yapıldı. Bu bir hata ve yanlış değildir. Çatı yapmasanız bu sefer içine kar ve yağmur suyu yağdığı için 'buna önlem alınmıyor' deniliyor. Bunun Avrupa'da da birçok örneği var. Örnek olarak British Museum'u verebilirsiniz. Çok modern çatı örtüsü var. Oradaki koruma amaçlı değildir, kalıcıdır, ama bizdeki koruma amaçlıdır. Yarın öbürgün bir kurul kararıyla kaldırılabilir. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun onayladığı projedir. Uygulamayı yapanlar bir mimarın bakış açısı olarak değil, üniversite hocaları tarafından oluşan kurulun  kararı doğrultusunda verilmiştir."
BAŞKA ÇÖZÜM YOKTU
Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünde Prof.Dr. Haldun Özkan konuyla ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi:
"Yağmur yağıp zarar verince, avlu üzerindeki bölümleri camla kapattılar. Bu konuda kişisel olarak yağmurdan korunması adına olumlu bir sonuç olarak görülebilir. Bunlar zaten koruma kurulu izni ve onayıyla yapılan şeylerdir. Mutlaka ki tarihi dokusundan uzak bir görüntü verecektir ama bazen yapıları koruma adına başka bir çözümünüz kalmayınca, yıkılmasındansa koruma altına almak için bu tür tedbirlere başvurulabiliyor. Cam olmasının nedeni aşağıda gezilen alanın aydınlatılmasını sağlamak için. Farklı bir malzeme kullanıldığında orayı karartır, içini ışıklandırma durumuna gitmeniz gerekecektir."
İSHAK PAŞA SARAYI
1685 yılında Çıldır Atabeklerinden Çolak Abdi Paşa tarafından yapımına başlanan saray, 99 yıl sonra Küçük İshak Paşa zamanında tamamlanmıştır. Yaklaşık 7 bin 600 metrekare alan üzerine kurulu sarayda koridor ve salonlarla birlikte 360 oda bulunuyor. Sarayın bazı kısımları bodrumlarla birlikte üç katlı yapılmış. Arazinin doğal yapısına uygun olarak doğudan batıya doğru inşa edilen İshak Paşa Sarayı, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

FOTOĞRAFLI