16. İzmir Kitap Fuarı'nın kapıları bugün açılıyor. 340 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuar; 24 Nisan'a dek konferans, söyleşi, panel ve şiir dinletisi gibi 130 etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Bugün öğle saatlerinde İzmir'in kendisi gibi mütevazı ve neşeli bir törenle açılacak 16. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı 24 Nisan'a dek sürecek. Yeri her zamanki gibi Uluslararası İzmir Fuar Alanı. Uğramak yetmez, enikonu vakit ayırmak gerekir. Çünkü 340 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuarda; konferans, söyleşi, panel ve şiir dinletisi gibi 130 kültür ve sanat etkinliği var. Bir o kadar da imza günü...

İmza günlerinin yıldızları arasında Refik Durbaş, İlber Ortaylı, Mustafa Armağan, Murathan Mungan, Füruzan, Can Dündar, Gülten Dayıoğlu, Zeynep Oral, Oya Baydar, Yekta Kopan, Serdar Özkan, Tuğrul Keskin ve Hakan Günday gibi pek çok şair, yazar ve bilim insanı var.

ONUR KONUĞU ŞAİR REFİK DURBAŞ

Fuarın onur konuğu şair-yazar Refik Durbaş. 10 Şubat 1944'te Erzurum'un Pasinler ilçesinde doğan Refik Durbaş'ın yaşamının büyük bölümü İzmir'de geçti. İlk şiiri İzmir'deki Ege Ekspres Gazetesi'nin sanat sayfalarında yayımlanan Durbaş'ın o ilk şiirleri 1971 tarihli kitabı 'Kuş Tufanı'nda toplandı. O İzmir'e mültefitti, şimdi İzmir ona...

Fuarda; okurların sohbetine, kelime dağarcığına, dünyaya bakışına hizmet edecek çokça etkinlik var. Ya gözleriniz ne olacak? O da düşünülmüş. Ara Güler; 60 yıllık sanat yaşamından 50 karelik bir seçkiyi 'Eller ve Yüzler' başlığı altında toplayıp İzmir'e göndermiş. Fuarın bir diğer sergisi, bu yıl 100. yaşını kutladığımız Rıfat Ilgaz için... Ilgaz'ın yaşamının çeşitli dönemlerine ait fotoğraf, kitap kapağı, el yazılarının bulunduğu defter-kâğıt ve kimi özel eşyalarının yer aldığı 'Rıfat Ilgaz 100 Yaşında' isimli serginin düzenleyicisi Çınar Yayınları.

Fuarda ayrıca Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarım Fakültesi öğrencileri tarafından tasarlanmış bir sergi var ki; tam yerini bulmuş. İsmi 'Kitap Sergileme Sistemleri'. 'Besleyenler ve Beslenenler' karikatür sergisi ile şehri şehirlilere anlatan "İzmir'im" ise kitap inceleme molalarında görülebilecek diğer sergiler arasında.