BALIKESİR'in Altıeylül İlçesinde halk eğitim merkezi tarafından açılan kursa katılan 1'i erkek 21 kursiyer, 10 aylık eğitimin sonunda kitre ve pamuk kullanarak tablo yapmayı öğrendi.
Balıkesir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü'nde folklorik Kitre-Pamuk Bebek ve Dokuma Teknikleri dersleri veren okutman Pembe Kart, bir süre önce emekli oldu. Emekli olmasının ardından Kart'a bir çok yerden kitre ve pamuk kursu vermesi için istekler geldi. Kart, yoğun istek üzerine Altıeylül Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne başvurup, kurs açmak istediğini bildirdi. Bu isteği olumlu karşılanan Kart, Yakup-Mihriye Akdeniz İmam Hatip Ortaokulu'nda kursu açtı. Geçen yıl Ekim ayında açılan kursa 21 kişi başvurdu. Pembe Kart, öğrencilerine, pamuk ve kitre ile nasıl çalışılacağının tekniklerini öğretti. 21 kursiyeri ile birlikte ilk kez pamuktan tablo projesini de hayata geçirdi. Öğrenciler, hayal ettikleri manzara, portre ve benzerlerini tabloya dönüştürmeye başladı. 10 aylık eğtimin ardından kursiyerler pamuktan birbirinden farklı eserler yaptı.
Kurs ile ilgili bilgi veren Pembe Kart, "Kurs süresince haftanın 4 günü 8 saat çalıştık. Kursumuzun adı pamuk ve kitre kursu. Çünkü pamuk ve kitre birbirinden ayrılmaz parça. Kitre, 'geven' denilen dikenin özsuyu ile yapılan bir solüsyon. Pamuğu şekle sokmak için kullanılan bir malzeme. Hiçbir kimyevi madde kullanılmadan çalışılan bir iş. Pamuğu kitre ile ıslatarak, sıkılaştırıp şekil veriyoruz. Kuruduktan sonra boyama işlemini gerçekleştiriyoruz. Boya kuruduktan sonra ütüleme dediğimiz, ısıtılmış demir parçaları ile kitreli pamuğa şekil veriyoruz. Sonra ince işlemlerden geçen, çiçek, yaprak ve benzeri gruplara ayrılmış pek çok kitreli pamuğumuzu birleştirerek tablo haline getiriyoruz. Kısacası kitreli pamukla her şeyi, her sanat eserini yaratabilme gücüne sahipsiniz. Gerisi sizin hayallerinizi gerçekleştirmeye kalıyor. Çalışmalarımız gerçekten sabır ve emek istiyor. Öğrencilerimiz kursa başladıklarında, gösterdiğim işlemlere bakarak, 'Hocam bunlar ne zaman olacak' diye soruyordu. Zaman ilerledikçe, ortaya bir şeyler çıktıkça, öğrencilerim daha bir heves ve şevkle çalışmaya başladı. Küçücük parçacıklar birleşip bütün olunca ortaya çıkan güzel tablolar, kompozisyonlar, herkesin beğenisini kazandı. Benim için en önemli olgu, bu işi yapan kişinin beğenmesi, onun hayal dünyasının gerçekleşmesi. Kursiyerlerimizin eğitim seviyesi yüksek. Aralarında, emekli öğretmen ve bankacı ile hemşire ve ebeler var" dedi.
TEK ERKEK KURSİYER EŞİYLE TABLOLAR YAPTI
Kitre ve pamuk kursunun tek erkek kursiyeri olan emekli ağır iş makineleri teknisyeni Günay Filiz ise eşi Süheyla Filiz ile birlikte yeni ufuklara açılmanın heyecanını yaşadığını söyledi. Filiz, ""Emekli olduğum için boş zamanlarımı değerlendirmek istedim. Fakat Pembe hocamız ve bu kurs bizim doğaya, çevreye bakış açımızı değiştirdi. Herşeyin farklı olduğunu, kursun ilerleyen günlerinde, kullanacağımız materyelleri inceledikçe detayların ortaya çıktığını anladık. Çalışmalarımızı da bu yönde yaptık. Kısacası yaşam tarzımız, hayata bakış açımız değişti" dedi.
"ZOR VE MEŞAKKATLİ BİR İŞTİ"
"Bu işi başaramam, elim yatkın değil" diyerek kursa başlayan, 9 aylık eğitim sonrası istediği sonuca ulaşan Eda Angın da "Geçen Ekim ayından bu yana çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kursumuz sona erdi biz de tablolarımızı tamamlamak üzereyiz. Zor ve meşakkatli olmasına rağmen zevkli bir kurstu. Bakış açımız, görüşümüz, değişirken hiçbir şeye olduğu gibi bakmamayı öğrendik. Bize kattığı çok şey var. Yaptıkça, daha fazlasını, daha zorunu yapmayı planlıyoruz. Kurs öğretmenimiz çıtamızı çok yükseltti. Ona teşekkür ediyoruz. Hepimiz çok mutluyuz. Yaptığımız tablolarda pamuk kullandık. Sadece belirli yerlere kaplama malzemesiyle detay verdik. Yaptığımız tek bir yaprak 12 defa işlemden geçti. Bu da işin ne kadar zor olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

FOTOĞRAF