Murat KÜÇÜK/BOLU, () - ZONGULDAKLI madenci bir babanın kızı 40 yaşındaki Semra Kocabaş, 1992 yılında 263 madencinin hayatını kaybettiği Kozlu maden faciasında tanık olduğu acıları, yaşam hikayelerini 'Kömür, Kara Taşın Laneti' isimli kitabında kaleme aldı.
Bolu Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde memur olarak görev yapan Semra Kocabaş, doğup büyüdüğü Zonguldak'ta, 3 Mart 1992'de Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Maden Ocağı'nda meydana gelen 263 işçinin öldüğü grizu faciasına tanık oldu. Dergilerde şiir ve öyküleri yayınlanan Semra Kocabaş, 'Kömür, Kara Taşın Laneti' isimli ilk romanında madencilerin yaşanmış acı hayatlarına yer verdi. 
Zonguldaklı madenci bir babanın kızı olan Semra Kocabaş, "Bu memlekette doğup, madenciliği bilmemek, onların sorunlarını bilmemek zaten mümkün değil ama kitap işçi hakları üzerine ya da işçi sorunlarına istinaden yazılmış bir kitap değil. Bir hayat hikayesi ve ne yazık ki romandaki kahramanların çoğu gerçek ve acılar gerçek" dedi.
Grizu faciası meydana geldiğinde Zonguldak'ta olduğunu belirten Semra Kocabaş, "O yıl etrafımda gözlemlediğim dram dolu hayat hikayelerini kafamda sürekli derledim. 2010 yılında meydana gelen Karadon faciasıyla kafamdaki son noktayı koydum. Ancak yeni bir düzenleme yapmadım. Daha önce Kozlu faciasında yaşanan acıları, tanık olduğum yaşam hikayelerini kitabımda aktardım" diye konuştu.
Semra Kocabaş, kitabından önce madene inerek madencilerin ne şartlarda çalıştığına tanık olduğunu ifade ederek, "Kitabımda facianın geçtiği dönemde gerçek hayat hikayelerinden alıntı yaparak romana uyarladım. Bir nebze de olsa madencilerin seslerini duyurabilmek adına bu romanı yazdım" dedi.

FOTOĞRAFLI