Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN Devlet Opera ve Balesi (MDOB) Sanat Yönetmenliği ve Müdürlüğü görevine Mersin 2'nci İdare Mahkemesi'nin kararı ile dönen Erdoğan Şanal, yeniden görevinden alındı. Şanal'ın yerine vekaleten İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nda klarnet sanatçısı olan Aslı Utku Engin atandı.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Selma Ada, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal'ı 12 Aralık 2014'de görevinden aldı. Hiçbir gerekçe gösterilmeden görevinden alınan Şanal'ın yerine vekaletten İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nda klarnet sanatçısı olan Aslı Utku Engin atandı. Şanal ise Mersin 2'nci Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması yönünde dava açtı. 6 ay süren daha sonucunda Şanal'ın görevinden alınmasını usulsüz bulan mahkeme, göreve iadesine karar verdi.
TAKDİR YETKİSİ SINIRSIZ DEĞİL
Takdir hakkına dayanılarak yapılan görevden alınmada kamu yararı ve hizmette uyarılık bulunmadığı kararına varan mahkeme, hukuka aykırılığı açık olan dava konusunun uygulanması halinde telafisi güç zararların doğabileceğinin altı çizilerek şu görüşlere yer vermişti:
"Olayda, davalı idareler tarafından söz konusu atama işlemenin takdir hakkı çerçevesinde yapılmış bir işlem olduğu iddia edilmekte ise de, memurların naklen atamaları konusunda idareye takdir yetkisi tanındığı görülmekle birlikte, bu yetkinin kullanımı mutlak ve sınırsız olmayıp kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlı olduğu, davacı hakkında anılan kurumda görev yaptığı hizmet süresi boyunca hakkında her hangi bir adil ve idari soruşturma başlatılmadığı ve davacının görev yaptığı kurumda başarısızlığı, verimsizliği gibi her hangi bir somut gerekçeye dayanılmaksızın, sadece takdir hakkına dayanılmak üzere tesis edilen işlemde kamu yayarı ve hizmet gereklerine uyarlılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır."
YENİDEN GÖREVDEN ALINDI
Erdoğan Şanal mahkeme kararı ile görevine başlayıp çalışmaya başlarken tekrar görevinden alındı. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Böler, Mersin'e gelerek Şanal'a görevden alındığını tebliğ etti. Görevden alınma ile ilgili olarak herhangi bir açıklama yapılmazken Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'nde ise açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, "Mersin Devlet Opera ve Balesi'nde yeniden görev değişikliğine gidildi. Göreve geldiği günden bu yana gençliğe yönelik sosyal sorumluluk projeleriyle adından sıkça söz ettiren, oldukça kısa süre içerisinde Mersin için onlarca projeyi hayata geçirerek başarılara imza atan Aslı Utku Engin, MDOB Müdür ve Sanat Yönetmenliği görevine bir ay aradan sonra yeniden atandı. Engin, Haziran ayı içerisinde yerini Erdoğan Şanal'a bırakmıştı" denildi.
muhabirinin telefonla ulaştığı Erdoğan Şanal, konu ile ilgili olarak her hangi bir açıklama yapmayacağını dile getirerek, yasal zeminde haklarını arayacağını söyledi.

FOTOĞRAFLI