BARTIN'ın Amasra İlçesi'nde Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Derneği (ÇEKÜL) tarafından düzenlenen söyleşide konuşan Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, "İlçede kazılan her yerden tarihi eser çıkıyor" dedi.
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Derneği (ÇEKÜL) Amasra Temsilciliği tarafından ilçedeki bir otelde düzenlenen söyleşiye, Amasra Müze Müdürü Baran Aydın ve dernek üyeleri katıldı. Söyleşide ilçenin geçmişten bugüne kadar tarihi süreci hakkında bilgiler verildi. Toplantıda konuşan Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, ilçede kazılan her yerden tarihi eserlerin çıktığını belirterek, şunları söyledi:
"Bu değerlerin korunması için geçmişte önemli bir çalışma yapılmadı. 3 bin yıllık tarihi boyunca Amasra'da birçok medeniyet ve kavmin yaşadığını biliyoruz. Bu kadar tarihi eserin bulunduğu bir alana müze kurulmasının çok büyük avantaj olduğunu söyleyebiliriz. Müzemizde bulunan eserlerin çoğunun bir inşaat kazısında ya da devletin yaptığı kazılarda tesadüfen bulunan tarihi eserler olduğunu söyleyebiliriz. Amasra'da sürekli yaşam bulgularının güney taraflara gittikçe arttığını görüyoruz. Yine 1960 yıllarda şu anda TTK Amasra Müessese Müdürlüğü'nün bulunduğu alanda büyük sütunlar ve kaideler olduğunu görüyoruz. Bunların çoğu zamanla kaybolduğunu tespit ettik. Şu anda Amasra Müze Müdürlüğü olarak, birçok alanda kurtarma kazılarına başladık. Kazılarda önümüze şapeller tapınaklar gibi kutsal mekânlar çıkıyor."
Aydın, kazıları son teknolojinin imkânlarını kullanarak sürdüreceklerini ifade ederek, "Bundan sonra özellikle Amasra küçük liman mevkiindeki antik liman kalıntılarını ortaya çıkarmak için çalışmalarımız başlayacak. Yaptığımız bu çalışmalarda son teknolojiden faydalanarak, kazılarda bulunan eserlerin 3 boyutlu görüntülerini alarak, o döneme ait izler arıyoruz. Amacımız, Amasra'nın birçok yerinde yer altında bulunan eseri ortaya çıkartarak, insanların hizmetine sunmak olacaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI