İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Ayavukla Kilisesi, 25. Uluslararası İzmir Festivali’ne evsahipliği yaptı. Kilisede, festival kapsamındaki "Des Equlibres" konseri düzenlendi. Fransa’nın önemli oda müziği gruplarından biri olan ve 18. yüzyılla modern müziği yeniden yorumlayan Des Equlibres'in piyona ve yaylı çalgılar eşliğindeki konseri büyük ilgi gördü.
Konseri dinleyenler arasında bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ayavukla Kilisesi’nin restorasyona büyük emek verdiklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu, “İzmir için çok önemli bir mekanı, tarihî bir varlığı, dünya mirasını kurtarabildiğimiz için son derece sevinçliyiz. Bundan sonra bu mekan, kentimizde önemli etkinliklere evsahipliği yapacak. Müştemilat olarak kullanılan binayı da İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne tahsis ettik. Kısa sürede kentimize bir de basın müzesi kazandırıyoruz.” dedi.
İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper ise Uluslararası İzmir Festivali olarak şehri tanıtma misyonunu da üstlendiklerini ve festival mekanlarına bu yıl restore edilen Ayavukla Kilisesi’ni de katmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Sarper, “Büyükşehir Belediyemiz'in kültür sanat alanındaki yatırımları takdirle izliyoruz. Bundan sonra yapacağımız çalışmalarda da restore edilen yapıların kente mal edilmesi için elimizden geleni yapacağız.” şeklinde konuştu.
İzmir Devlet Tiyatrosu oyuncu ve yönetmeni Gürol Tonbul da Büyükşehir Belediyesi’nin 25 yıldır düzenlenen festivale büyük katkıları olduğunu belirterek, “Festivalin odak noktalarının, Efes antik tiyatro gibi mekanlar için şehirdışına kaydığı söylenirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla kentin içinde de sanat ve tarihin buluşmasında önemli mekanlar yapıldı. Ayavukla Kilisesi bunlardan biri. Sanat etkinlikleriyle bu tür yapıların daha çok dikkat çekici hale geldiğini düşünüyorum.” dedi.
İzmir Devlet Opera ve Balesi Baş Dekoratörü Tayfun Çebi ise duygularını şöyle dile getirdi: “Bu mekanı, uzun süre depo ve boyahane olarak kullandık. Yıllar sonra restore edilip konsere verilecek hale gelmesi çok keyifli.”

AYAVUKLA KİLİSESİ
19. yüzyılın ikinci yarısında Rum Ortodoks cemaati tarafından inşa edilen Ayavukla, İzmir tarihinde önemli bir olay olan 1922 yangınından kurtulan tek Rum kilisesi olarak akıllarda kaldı. Bina, 14 Şubat 1924 tarihinde Atatürk'ün direktifiyle İzmir ve çevresine ilişkin eski eserleri sergilemek amacıyla Asar-ı Atika Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. Daha sonra Kültür Bakanlığı tarafından opera çalışma salonu olarak tahsis edildi. Bu sürede bir yangın geçirmesi sebebiyle boşaltıldığı ve günümüzdeki metruk halini aldığı biliniyor. Önceden mülkiyeti Maliye hazinesine ait olan yapı, "Korunması Gerekli Kültür Varlığı" olarak tescillenerek, Millî Emlak Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edildi. Kilise, 2009 yılında başlayan restorasyonla şehre kazandırıldı. İstanbul ve Bursa’dan sonra Türkiye’nin üçüncü basın müzesi de çok yakında binanın müştemilat kısmında ziyaretçilerini kabul etmeye başlayacak.