KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı ile sinema alanındaki meslek örgütleri temsilcilerinden oluşan 17 kişilik seçici kurul tarafından 89. Akademi Ödülleri'nde (Oscar) En İyi Yabancı Film Dalı'nda Türkiye'nin adayı olarak gösterilen 'Kalandar Soğuğu' filminin senaristi Bilal Sert, filmin sıcak ve samimi bir hikayesi olduğunu söyledi. Sert, "Film, müthiş bir mücadeleyle çekildi. Bence Kalandar Soğuğu Oscar'ı hak ediyor" dedi.
Japonya'da düzenlenen 28'inci Tokyo Uluslararası Film Festivali'nden 'Wowow En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' ödülleriyle dönen 'Kalandar Soğuğu', Türkiye'nin Amerika'da yapılacak 89'uncu Akademi Ödülleri (Oscar) En İyi Yabancı Film Dalı'ndaki adayı olarak gösterildi. Yönetmen Mustafa Kara'nın, senaryosunu Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi Bilal Sert ile birlikte kaleme aldığı film, insan-doğa ilişkisini arka fona alarak kişisel bir mücadeleyi anlatıyor. Filmin senaristi Bilal Sert, 'Kalandar Soğuğu'nun bu başarı yolcuğuna Sivas'tan başladığını belirterek, "Filmin yapımcısı, yönetmeni ve senaristi Sivas'tan. 6-7 aylık bir çalışmadan sonra çekim aşamasına geçildi. Ve film ortalama 5 yıllık bir süreçte tamamlandı. Şu anda Türkiye'nin Oscar adayı ve tabiki bu bizi çok mutlu ediyor" dedi.
"MÜTHİŞ BİR MÜCADELEYLE ÇEKİLDİ"
Ulusal ve uluslararası festivallarde 14 ödül kazandıklarını belirten Sert, şöyle konuştu:
"İlk ödülümüzü Tokyo'da aldık. En iyi film ödülü ve en iyi yönetmen ödülünü aldık. Orada tabi yoğun bir ilgiyle karşılandı. Sonra uluslararası festivallerde de ödüller aldık. Böyle devam etti yolculuğumuz. Şu anda Türkiye'nin Oscar adayı, ve neler yapacak bekliyoruz bizde" dedi. Filmin sıcak ve samimi bir hikayesi olduğunu belirten Sert, "Film çok doğal bir ortamda çekildi. İşin tekniğini ve estetiğini çok iyi bilen bir yönetmen Mustafa Kara filme el attı. Müthiş bir mücadeleyle çekildi. Bütün bunlar tabi büyük bir karşılık buldu. Hem seyircide hem de jüride. Dolayısıyla bu ödüller Kalandar Soğuğu'na ulaşmış oldu."
"KALANDAR SOĞUĞU OSCAR'I HAK EDİYOR"
Oscar'ın çok zor bir süreç olduğunu vurgulayan Sert, değerlendirmeye alınacak yapımlar arasında ilk 9, ardından ilk 5'in seçildiğini belirtirken şöyle devam etti:
"Asıl adaylık süreci o zaman başlayacak. Orada büyük bir kulis var. Bir takım PR çalışmaları gerekiyor. Onun için şimdiden arkadaşlar çalışmaya başladılar. Neden olmasın. Bence Kalandar Soğuğu Oscar'ı hak ediyor" dedi. Senarist Bilal Sert ayrıca filmin 30 Eylül Cuma günü Sivas'ta vizyona gireceğini ifade ederek, "Hem Oscar adayı bir film olması nedeniyle, hem de gerçekten bu coğrafyada doğmuş, temelleri burada atılmış bir film olması nedeniyle tüm Sivaslılar'ı bu filme davet ediyorum."

FOTOĞRAFLI