TOKAT Kalesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmaları kapsamında kaleye aralıklarla renk değiştiren ışıklandırma sistemi yapıldı.

Tokat Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tokat Kalesi’nin turizme kazandırılması amacıyla 2009 yılında restore çalışmaları gerçekleştirildi. 2010 yılında sona eren çalışmaların ikinci bölümü 5 ay önce başlatıldı. Çalışmalar kapsamında, Selçuklu ve Osmanlı döneminde savunma amaçlı kullanılan kalenin burçları sağlamlaştırılarak, kale çevresinde kazı çalışmaları yapıldı.

3 arkeolog denetiminde yapılan çalışmalarda erzak küpleri, askeri barınak, kent merkezindeki Pervane Hamamı'na inen gizli geçit ve 2 zindan bulundu. Zindanlardan Eflak Beyliği Prensi Kont Dracula’nın esir tutulduğu saptandı. Kont Dracula'nın esir tutulduğu belirtilen zindanların keşfedilmesiyle kaleye ziyaretçi sayısında büyük bir artış yaşandı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de geceleri kalenin daha iyi görünmesi için çalışma başlattı. Bu kapsamda kalenin kenarlarına projektörler konuldu. Zindan bölümüne ise aralıklarla renk değiştiren ışıklandırma sistemi yapıldı. Kale ve zindan bölümünün internet üzerinden canlı olarak izlenmesi için de çalışmalar sürüyor.

Fatih YILMAZ/TOKAT