Öğrenme güçlüğünün birçok tanımı vardır. Kısaca ve en genel anlamıyla, okuma, yazma, düşünme, sözel veya yazılı dili anlama, ifade etme, akademik ve sosyal beceride güçlük yaşama, olarak tanımlayabiliriz.

Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarda, başta dili kullanma becerisinde eksiklik, söyleneni anlamama, tekrar ettirme, unutkanlık, dikkat eksikliği, hiperaktivite durumlarını görebiliriz.

Öğrenme güçlüğünün ömür boyu süren bir durum olmaması için erken eğitim hizmetlerinden yararlanmakta fayda vardır.Anne baba eğer anlayamazsa, mutlaka okulda öğretmeni tarafından bu güçlük anlaşılır. Yaşıtlarından akademik veya sosyal becerilerde geri durumdadır.

Akademik alan dediğimiz, okuma, yazma, algılama, ifade etme, matematik becerilerdir. Bunun yanı sıra birey, sosyal alanda yetersizlik yaşayabilir. Öğrenme güçlüğü yaşayan bireyde, zihinsel bir problem olabileceği gibi, normal veya normalin üstü zekâya sahip olanlarda da öğrenme güçlüğü yaşanabilir.

Öğrenme güçlüğünün asıl sebebinin bilinmemesiyle birlikte, etki eden faktörler vardır. Genetik, Organik, Çevresel, biyokimyasal nedenler sayılabilir.Genetik Faktör; Anne babası öğrenmede güçlük yaşamış veya yaşıyorsa doğan çocukta da bu durum gözlenebilir olması genetiktir.

Organik faktörler; Merkezi sinir sistemindeki aksaklık ve işlev bozukluğu. Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarımızda dili kullanma gecikmeli olabilir. Bu da beyin ile dil kasları arasındaki irtibat eksikliğinden kaynaklıdır. Dildeki gecikme de öğrenmeyi güçleştirebilir.

Çevresel faktörler; Sosyo ekonomik düzeye bağlı yaşam şartları, elverişsiz ortamda yetişme, uyaran eksikliği, doğum öncesi ve sonrası bebeğin maruz kaldığı durumlar, annenin bilinçsiz ilaç kullanması, sigara v.b,durumlar,

Biyokimyasal Faktörler ise; Doğum öncesi ve sonrası annenin kullandığı gıdaların temizliği, sağlıklı olması, çocuğun çok fazla boyalı yiyecekler yemesi, gazlı içecekleri, koruyucu madde içeren Market ürünlerini ve vitamin eksikliğini sayabiliriz.

Öğrenme güçlüğünü, akademik alanda yaşayan birçok Ünlü vardır. Bu durum farklılık arz eder. Yani bireye özgüdür. Mesela, bazıları, okumada, bazısı, yazmada, bazısı anlamada, bazısı sosyal alanda güçlük yaşar.


Edison işitme engelliydi ve konuşmakta güçlük yaşıyordu, dikkat eksikliği vardı ve matematikte başarısızdı.Newton; Davranış problemi vardı. Çok defa okuldan atıldı. Anti sosyal, takıntıları olan biriydi.

Telefonu icat eden Graham Bell, zeki idi fakat dinlemede, anlamada, okumada, yazmada, akıl yürütmede, matematikte problem yaşadı. Tam bir öğrenme güçlüğü yaşıyordu.

Leonardo Da Vinci, Albert Einstein, Tom Crouse,Mickey Mause…Bu isimler ve daha bir çokları süreç içerisinde bu güçlüğü aşmayı başardılar ve yetkin oldukları alanda söz sahibi oldular.

AYŞE ARSLAN BAY