Canımızı ve malımızı emanet ettiğimiz, huzur ve güvenliğimizi sağlayan Türk Polisi, 10 Nisan 2015 günü kuruluşunun 170'inci yıldönümünde maaşını sorguluyor.

Türk Polisi, Avrupalı ve ABD’ li meslektaşlarının kazandıklarının yanında “ çerez ” parası gibi kalan maaşını soranlara söylemekten utanıyor !

Ayda kıdemine göre: 2 bin 800 TL ile 3 bin 150 TL arasında aldığı maaşla, yoksulluk sınırında hayat mücadelesi verirken, gerek maddi şartlar, gerekse sosyal haklar konusunda AB ülkelerindeki meslektaşlarının çok gerisinde olan Türk Polisinden batılı standartlarında hizmet vermesi bekleniyor.

Türk Polisinin maaşı, Avrupalı meslektaşları ile mukayese edildiğinde, “ devede kulak ”kalıyor.

ABD’ li polis 6 bin dolar, Alman polisi 3 bin avro, İngiliz polisi ise 3 bin sterlin kazanıyor. Avrupalı polis 8 saatten fazla çalışırsa, mesai ücreti de alıyor. Mesleğe yeni başlayan,evli,aile yardımı ödeneği alan 2 yıllık Polis Meslek Yüksek Okulu mezunu polis memuru ise, avro bazında ayda yaklaşık 980 avro kazanıyor. Günlük çalışma süresi ise, en az 12 saat. Fazla mesai ücretini ise, ayda maktu bir ücret olarak alıyor. Hiçbir ek geliri de yok. Maaşının büyük bir kısmını da kira olarak ödedikten sonra geriye kalan para ile de kıt kanaat geçinmeye çalışıyor.

Zor şartlarda görev yapmalarına, can güvenlikleri risk altında olmasına karşın hak ettikleri maaşı alamadıklarını ileri süren bir grup polis, özlük ve sosyal haklarına ilişkin yakınmalarını ise şöyle dile getirdiler:

“ 2002 yılının son aylarında işbaşına gelen 58 inci hükümetin icraat önceliklerini ve hedeflerini belirlediği Acil Eylem Planı’nda (Kamu Personel Rejimi Reformu) öncelikler arasında yer alıyordu. Hükümet,’13 ncü yılına girmesine rağmen, bu reformu gerçekleştiremedi.Bu reformun yanısıra 59.Hükümette 2007 yılında 22 temmuz erken genel seçim arifesinde polis maaşlarına , polislerin kıdemine ve çalıştığı birimlere göre, 200-300 TL arasında zam sözü verdi.Ancak, polislere seçim öncesi verilen zam sözleri bugüne kadar yerine getirilmedi.Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da polislerin ek gösterge puanının Jandarma Astsubaylara verilen 3600'e çıkaralacağı sözünü verdi, verdiği sözü gerçekleştiremeden Cumhurbaşkanı seçildi, şimdi bu görevi yürütüyor.Başbakan Davutoğlu'ndan 10 Nisan Polis bayramı öncesi dönemin Başbakanı Erdoğan'ın verdiği sözün gereğini yapmasını umutla bekliyoruz.."

Ben de,Polis teşkilatına 30 yıl 4 ay hizmet ederek yaş haddinden emekli olan bir emniyet mensubu olarak, meslektaşlarımın bu haklı taleplerine aynen katılıyorum..

Türk polislerinin de Avrupalı meslektaşları gibi insanca yaşayabileceği hak ettiği maaşa, özlük ve sosyal haklara bir gün kavuşacağı dileğiyle,Türk Polis Teşkilatı'nın 170'nci kuruluş yıldönümünü canı gönülden kutluyor,şehitlerimizi rahmetle,gazilerimizi de şükranla anıyor,başta meslek büyüklerim olmak üzere,halkın huzur ve güvenliğini sağlamak için 7/24 kesintisiz özveriyle çalışan meslektaşlarıma kazasız ve belasız günler diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.


Halis KAHRAMAN- (E) Polis-Gazeteci-Yazar