AVRUPA Birliği Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Şanlıurfa’nın Harran İlçesi'nde, 13 bin 930 Suriyelinin barındığı konteyner kenti ziyaret etti.
AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, beraberindeki heyetle bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa’ya geldi. İlk olarak Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’ü makamında ziyaret eden Hahn, daha sonra beraberindeki AB heyetiyle Harran İlçesi'nde 13 bin 930 Suriyelinin barındığı Konteyner Kent Konaklama Tesisleri'ne geçti. Yöresel kıyafet giyen Suriyeli çocukların halk oyunları gösterisiyle karşılanan Hahn, kamptaki marketi ve anaokulunu ziyaret etti. Kampta bulunan okulda müzik eğitimi alan Suriyeli çocukların bağlama eşliğinde seslendirdiği Arapça ve Türkçe türküleri dinleyen Johannes Hahn, AFAD İl Müdürü Mahmut Sönmez'den kamp hakkında bilgi aldı. Kampta karşılaştığı Suriyeli çocukların Türkçe konuşmasından etkilenen Hahn Harran, konteyner kentin mükemmel bir örnek olduğunu söyledi. AB olarak özellikle finans konusunda Türkiye'nin Suriyelilere yönelik çalışmalarını desteklemeye devam edeceklerini belirten Hahn, şöyle dedi:
"Harran kampı mükemmel bir örnek. Büyük bir mülteci akışının nasıl yönetilebileceği konusunda önemli bir örnek. Kamptaki çalışmalardan etkilendim. Bu kamplarda gıda ve sağlık yardımı da çok önemli ama bugün yaptığımız bazı toplantılarda Türkçenin de öğretilmesinin çok önemli olduğunu anladık. Özellikle eğitim alanında Suriyelilerin yerel halkla entegrasyonunun sağlanması konusunda Türkçe öğretiminin artırılması önemli. Suriyelilerin dil konusunda bazı eksikliklerinin olduğunu gördük. Bu konuda finansal destek önem arz ediyor."
Türk hükümeti ve AB heyeti arasında yapılan toplantılarda iş imkanlarını da görüştüklerini kaydeden Hahn, "Bu çerçevede, bölgede sadece Suriyelilere değil aynı zamanda işini kurmak isteyenlere yönelik olarak mikro kredi sağlanması konusunu ele aldık. Bölgedeki yatırım imkanlarının artırılması da diğer konular arasında. Suriyelilere kendi işlerini yaratma imkanı vermemiz gerekiyor. Bu her iki taraf ve bölge için önemli. Ayrıca ülkelerine geri döndüklerinde de bir ticaret hacmi yaratabilirler" diye konuştu.
Kampta kalan Suriyeli kadınlar için düzenlenen yöresel yemek yarışmasından dereceye girenlere ödül veren Hahn, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı idaresinde yürütülen, ulusal kaynakların yanı sıra Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) fonlarınca da desteklenen  'Şanlıurfa Atık Su Arıtma Tesisi ve Kolektör Hatları Projesi'nin Konuklu Mahallesi'nde düzenlenen törenine katıldı.
FOTOĞRAFLI