Yusuf BAŞTUĞ/ ADANA, () - ÇUKUROVA Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Harun Arıkan, Türkiye'nin Suriye toprağına girerek Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'na yaptığı 'Şah Fırat Operasyonu'nun uluslararası hukuka uygun olduğunu söyledi.
Ankara Anlaşması'na göre Suriye sınırları içindeki Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun, Türk toprağı olarak tescil edildiğini belirten Prof. Dr. Harun Arıkan, Türkiye'nin yaptığı operasyonun uluslararası çevrelerde geniş yankı bulduğunu belirterek, "Suriye, yapılan tahliye operasyonunu 'egemenliğini ihlal ve saldırı', İran da 'askeri müdahale' olarak değerlendirmiştir" dedi. Bu eleştirilere karşın uluslararası kamuoyunda olumsuz bir tepkinin bulunmadığını bildiren Arıkan, "ABD, Türkiye'nin tahliye işleminde bilgisi olduğunu ve istihbarat desteği sağladığını belirtirken, uluslararası basın kuruluşları da nakil işlemini Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin somut tehdit karşısında güvenceye alınması olarak yorumlamışlardır" diye konuştu.
'MEŞRU MÜDAFADIR'
Uluslararası hukuka göre Türkiye'nin müdahalesinin 'meşru müdafa' olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Harun Arıkan, şunları kaydetti:
"Suriye toprakları üzerinde meşru egemenlik yetkisini bütün sınırlar üzerinde tesis edebilen meşru bir yönetim olmadığını görmekteyiz. Ülkenin bir tarafında Esad yönetimi fiili egemenliğini yürütürken, diğer bölgelerde ise IŞİD, PYD, Özür Suriye Ordusu gibi yapılanmaların bölgesel egemenlik kurduklarını görmekteyiz. Bu bağlamda Türkiye'nin tahliye işlemini gerçekleştirirken hangi egemen otorite ile işbirliği yapması gerektiği oldukça tartışmalı konuma gelmektedir. Türkiye tarafları bilgilendirdiğini resmi olarak da duyurmuştur. Eğer bir ülkenin toprağı ve askeri personeline somut ve gerçek bir tehdit söz konusu olursa devletin de somut tedbir alması gerekir. Bu bağlamda, Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yönelik somut bir tehdit olduğu ve bu durumda Türkiye'nin de askeri personelini korumak adına aldığı somut tedbirleri meşru müdafaa olarak değerlendirmek gerekir. Uluslararası sözleşmelere göre bir ülke silahlı saldırıya uğrarsa kedisini savunma hakkı ortaya çıkar. Türkiye'nin kendi askeri personelini korumak adına yaptığı tahliye kararı, uluslararası hukuka uygundur."

FOTOĞRAFLI