Io Chokona / Atina, 23 Temmuz () - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, borç müzakereleri sürecinde yanlışlıkların da yapıldığını belirterek, buna karşın alacaklılar ile yaptıkları anlaşmalardan pişman olmadıklarını söyledi.

Yunanistan'da Siriza hükümeti, "dayanıklık testi" olarak nitelendirilen ikinci reform paketi oylamasında da parlamentodan destek aldı. Syriza lideri Aleksis Çipras'ın partisindeki "firesi" de azaldı.

İçeride tartışmalar ve ve dışarıda protesto gösteriler arasında yapılan oylama bu sabah saat 4.40’ta tamamlandı. Yunanistan parlamentosundaki oylamada kullanılan toplam 298 oydan 230 evet, 63 hayır ve 5 çekimser çıktı. Oylamada Syriza’dan, 31'i hayır ve 5'i çekimser olmak üzere toplam 36 milletvekili karşı oy kullandı. Parlamentoda 15 Temmuz'da yapılan ilk oylamada 39 Syriza milletvekili karşı oy kullanmıştı.

Çipras parlamentoda yaptığı konuşmasında “Şimdiye kadar yaptıklarımızdan pişman değiliz, çünkü Yunan halkının problemini, haklı isteklerini bütün dünyaya duyurduk” dedi. Bu süreç içinde yanlışlıkların da olduğunu, ancak bu kadar zor şartlar altında ve sırtında yalnız Yunan halkının değil diğer ulusların da ağırlığını hissettiğinin altını çizan Çipras, onların haklarını koruyacak, Avrupa’nın muhafazakâr çevrelerinin sert planlarını önleyecek ve en az zarar verecek projeyi seçmek zorunda kaldığını söyledi.

“Eminim, bu mücadelemiz boşuna gitmeyecektir. Evet, yanlış hareketler oldu, fakat yanlış yapmayan, mücadele etmeyendir” diyen Tsipras “Kaybedilen mücadele, hiç verilmemiş mücadeledir” diye sözünü bitirdi.

Yunanistan Devlet Bakanı Nikos Pappas oylama tamamlandıktan sonra, “Hükümet şimdi
anlaşmanın gerçekleşmesine geçebilir” dedi ve “Maalesef aramızdaki uçurum bir kez daha belli oldu, ancak bunu anlaşmanın gerektirdiği işlemler tamamlandıktan sonra ve öngörülen biçimde kendi aramızda çözeceğiz” diye ekledi.

Hükümet Sözcüsü Olga Gerovasili de açıklamasında, artık hükümetin bir takım görüşmelerle anlaşmanın en verimli şekilde gerçekleşmesine odaklanacağını, ilk iş olarak yozlaşma ve vergi kaçakçılığını durduracak, ekonominin tekrar canlanmasını sağlayacak ve kriz dolayısıyla ezilen sınıflara yardım edecek yasalara öncelik göstereceğini belirtti.

Bu arada eski Yunanistan Mali Bakanı Yanis Varufakis Press Project’e yaptığı açıklamada, “Referandum’dan sonraki tutumumuza karşıyım, ancak önemli olan Syriza’nın birliği ve Başbakan Aleksis Çipras ile Maliye Bakanı Eukleides Tsakalotos’un desteklenmesidir. 'Evet' oyu kullandım çünkü önerilenlerden ikisi, tamamen değişik şartlar altında yapılmış olmalarına rağmen, benim önerilerimdi” dedi.

“Hayır” oyu kullanan Sol Platform’un önde geleni Panayiotis Lafazanis “Her şey yolunda. Syriza hâlâ birliğini koruyor. Değişik fikirlere sahip olmamız bizim zayıf tarafımız değil, tersine kuvvetimizdir” deyip herkesi şaşırttı.

Meclis Başkanı Zoi Konstantopoulou başbakana ve devlet başkanına yazdığı mektupla
anayasaya aykırı prosedürlerle onaylanmaları istenen kanun tasarıları konusunda
meslektaşlarını bilgilendirmeye çağırdı. Meclis Başkanı’ın isteği üzerine Başbakan’la saat 12.30’da Maksimou’da başlayan görüşmeleri hâlâ devam ediyor.