Mücahit YOLCU/KAHRAMANMARAŞ, () - BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kahramanmaraş'ta ilk kez düzenlenen Ortadoğu Altın ve Mücevherat Fuarı'nın açılışına katıldı. Bakan Işık, fuarda dünyada ilk kez altınla yapılan Maraş dondurmasından kesip yedi.
Bakan Fikri Işık, öğleden sonra geldiği kentte bu yıl ilk kez düzenlenen Ortadoğu Altın ve Mücevherat Fuarı'nın açılışına katıldı. Kahramanmaraş Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılışının öncesinde konuşan Bakan Işık, 2013'te 3 milyar 700 milyon dolar olan altın ve mücevherat ihracatının geçen yıl 4 milyar 500 milyon dolara yükseldiğini söyledi. Kuyumculuktan ÖTV kaldırılmasaydı Türkiye'nin yılda 3 milyar 500 milyon dolar ihracat fazlası elde edilemeyeceğini belirterek, şunları söyledi:
"2013 yılında bu sektörde 26 bin 420 girişim ve 38 buçuk milyar liralık ciro var. Bu sektörde 56 bin 253 kişilik istihdam var. Bunun Türkiye açısından ne kadar önemli olduğunu sizin takdirinize bırakıyorum. Bakınız özellikle işlenmemiş altın hariç, onu farklı bir kategoride değerlendiriyoruz. Bu işlenmemiş altın hariç kuyumculuk ve mücevherat sektöründe 3.7 milyar dolar ihracat olmuş 2013'te. Bu, 2014 yılında 4 buçuk milyar dolara çıkmış. Türkiye'nin işlenmiş mücevher ve kuyum işinde hangi noktaya geldiğinin çok güzel bir göstergesi ve yaklaşık 3 buçuk milyar dolar da Türkiye işlenmiş kuyumculuk ve mücevheratta ihracat, dış ticaret fazlası veriyor. Şimdi bazıları daha ömründe bir iş yeri açmamış, yanında bir kaç insan çalıştırmamış, sorumluluk nedir bilmeyen bazıları bu ülkede ana muhalefet lideri olunca 'Efendim kuyumculukta ÖTV'yi kaldırdı hükümet' diyor. Kuyumculuktan ÖTV kalkmasaydı, Türkiye yıllık 3 buçuk milyar dolar ihracat fazlası elde edemezdi. Biz, bir adım atıyorsak, bilin ki bu ülkenin hayrına olduğu için atıyoruz. Biz, eğer bir adım atıyorsak, bu ülkede, üretim, istihdam ve ihracat artsın diye yapıyoruz. İşte bugün burada bunun çok güzel bir örneğini görüyoruz. Biz, polemik için siyaset yapmıyoruz. Bizim yaptığımız her adım ülkemizdeki insanımızın ekmeğini büyütmek içindir. Ekmeğimizi büyütmezsek refahımızı arttıramayız. Refahımızı arttırmadan elde edeceğimiz her kuruş geleceğimizi ipotek altına alır. Bu bilinç ve anlayışla yolumuza özellikle devam ediyoruz."
DÜNYADA İLK KEZ ALTINDAN YAPILAN DONDURMADAN YEDİ
Bakan Işık, konuşmasının ardından yurt içi ve yurt dışından 120 toptan firma ve 200 markanın katıldığı fuarın açılışını yaptı ve bir firma tarafından dünyada ilk kez altın karıştırılarak yapılan Maraş dondurmasını kesip yedi. Firmaların stantlarını da gezen Bakan Işık, Maraş burması altın bileziğini incelerken "Çok güzel ya. Seçimden sonra biz bir bakalım hanıma da altın" diyerek fuarı gezdi. Çeşitli markalar tarafından tamamı altından yapılan elbiselerin de sergilendiği ve 3 gün açık kalacak fuarı 10 bin kişinin ziyaret etmesi hedefleniyor.

FOTOĞRAFLI