Aynur Tattersall / Londra, 13 Ağustos () - İngiliz Financial Times gazetesi "iki amansız rakibin" kuracağı bir koalisyondan "daha kötü olabilecek tek şeyin yeni bir seçim" olacağını yazdı.

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun son dakika anlaşması sağlanması umuduyla, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'yla bir araya geleceğini belirterek, yeni bir seçim kararının "iki amansız rakibin" kuracağı bir koalisyondan daha kötü olabileceğini ifade etti.
 
“Erdoğan'ın başka seçeneği yok"

Güneydoğu’da şiddetin yeniden tırmanmasının ardından bazı siyasetçilerin bir uzlaşmaya varılması gerektiğini düşündüğünü ifade eden gazete, AKP ve CHP'nin koalisyon anlaşması için 23 Ağustos'a kadar vakti olduğunu, ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, uzlaşma sağlanamaması halinde erken seçim çağrısı yapmaktan başka seçeneği kalmayacağını belirtti. Muhaliflerinin de Erdoğan’ın bu tercihi yaptığını hatırlatan gazete, Erdoğan’ın “45 günü esnetme yetkim yok” sözlerine yer verdi.

Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu’nun Pazartesi günü dört saatten fazla görüştüğüne dikkat çekilen haberde, iki partinin üyelerinin de bir uzlaşmanın mümkün olabileceği mesajını verdikleri ifade edilerek, CHP adına görüşmeleri yürüten heyetin başkanı Haluk Koç’un , 'Ülkenin menfaatleri ön plana alındığında birçok uzlaşılan konunun öne çıktığı bir gerçek' sözlerine yer verildi.

“Borsa yükseldi”

Koalisyon için uzlaşmaya varılması umutlarının borsada da hareketlilik yarattığını ifade eden gazete, uzlaşma sağlanması gereken dış politika, cihatçıların gerçekleştirdiği 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan Suruç saldırısından sonra Mısır ve Suriye'ye yönelik politika, cumhurbaşkanının rolü, eğitim reformları, koalisyon hükümetinin süresi gibi 10 alandan yedisinde derin görüş ayrılıkları olduğunu hatırlattı.

Bazı uzmanların görüşlerine de yer veren Financial Times, "Global Source Partners'dan Atilla Yeşilada’nın görüşmelerin uzayıp gideceği ve iki partinin de 24 Ağustos'ta topu Erdoğan'a atacağı, günün sonunda iki partiyi de tatmin edecek bir uzlaşma görmediği" yolundaki yorumlarına yer verdi.

Haberde görüşmelerin, PKK'nın Türk güvenlik güçlerine saldırılarının yoğunlaştırdığı bir dönemde yapıldığı ve Erdoğan karşıtlarının Erdoğan’ın partisine desteği artırmak için gerginlik yarattığı iddiaları da yer alıyor.

Eski CHP milletvekillerinden Rıza Türmen’in, çözüm sürecinin çökmesinin taraflara hükümet kurmaları için ahlaki ve siyasi sorumluluk yüklediğini yorumunu hatırlatarak, koalisyonu kabullenmenin iki taraf için de zor olacağını belirten Türmen’in , “Koşullar tarafları anlaşmaya zorluyor” sözlerine yer verdi.