CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, Başbakan Binali Yıldırım'ın yatırım desteği ve teşviklere yönelik açıkladığı yeni pakette tarımla ilgili bir düzenlemenin yer almadığını söyleyerek, "Çiftçiye yine bayram müjdesi yok" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım'ın Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıkladığı ekonomi paketini değerlendiren CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, ülke ekonomisinin kriz içerisinde bulunduğu bu sıkıntılı günlerde sözde bayram müjdesi olarak açıklanan paketin ekonomiye ne kadar katkı sağlayacağının belirsiz olduğunu öne sürdü. Pakette tarıma yönelik herhangi bir teşviğin bulunmamasının birçok kesimi hayal kırıklığına uğrattığını iddia eden Nurlu, "Bu pakete göre ticari amaçla yolcu ve yük taşıyan araçlar yenilendiği zaman ÖTV'den muaf olacaklardır. Fakat traktörünü yenilemek isteyen çiftçiye herhangi bir ÖTV indirimi hakkı verilmemiştir. Tarım ve hayvancılıkta kullanılacak alet ve ekipmanlar için de herhangi bir vergi muafiyeti söz konusu değildir. Doğal afetlerde ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların sigorta borçları 1 yıl ertelenirken, afetlerden en çok zarar gören çiftçi göz ardı edilmiştir. Bu nedenle afetlerden zarar gören çiftçilerin Bağ-Kur prim borçlarının ertelenmemesi önemli bir eksikliktir. Ne yazık ki çiftçiye yine bayram müjdesi yok" dedi.
Bugüne kadar komşu ülkelerle sorunlar yaratıldığını, bunların tarıma, ihracata, turizme ve yatırımlara zarar verdiğini ileri süren CHP'li Nurlu, "Kamuda yolsuzluk, rüşvet ve israf ayyuka çıkmışken, sadece tasarruf tedbirlerinin bu pakette yer alması yolsuzluk ve rüşvetin aynı hızla devam edeceğini göstermektedir. Bu nedenle Diyanet İşleri Başkanı'nın altına 1 milyon liralık makam aracı çekip, sonra da 'Kamuda tasarruf tedbirleri alacağız' demeleri hiç inandırıcı değildir. Her zaman olduğu gibi bu tedbirler, yine çalışanların haklarının gasp edilmesi, çalışma ve hizmet olanaklarının ellerinden alınması olarak karşımıza çıkacaktır. Ticari alanın en büyük sorunlarından birisi karşılıksız çek sorunudur. Bankaların sorumsuz şekilde dağıttığı çek defterlerinin önüne geçilmediği ve karşılıksız çeklerden bankaların da sorumlu olacağı bir düzenleme yapılmadığı sürece para ve hapis cezalarının caydırıcı bir etkisi olmayacaktır. Başbakan Binali Yıldırım'ın 'büyük müjde' diye duyurduğu teşvik paketi maalesef istenilen bayram sevincini yaratmamıştır. Hükümet en kısa zamanda ekonominin tüm kesimlerini kapsayacak istihdam, yatırım ve ihracat odaklı yeni bir ekonomik paket hazırlayarak uygulamaya koymalıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI