Hayati YALÇIN/GÜMÜŞHANE, () - BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Paralel yapı hangi istihbarat örgütüne hizmet ediyor? Yoksa kendi halinde eğitim ve hizmetle uğraşan bir yapı niye Genelkurmay Başkanını, Başbakanı, Dışişleri Bakanını, MİT Müsteşarını dinlesin? Eğitimle, Dışişleri Bakanını dinlemenin ne bağlantısı olabilir?" dedi. Bakan Işık, paralel yapıyı Osmanlı döneminde lağvedilen yeniçeri ocağına benzetti.
Gümüşhane’de Vali Yücel Yavuz ve Belediye Başkanı Ercan Çimen’i ziyaret eten Bakan Işık, Belediye ziyareti sırasında bir gazetecinin sorusu üzerine, paralel yapı operasyonuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Dijital çağda teknoloji insanlara çok önemli fırsatlar sunuyor. Ama bu fırsatların iyiye kullanılması topluma hizmet ediyor, kötüye kullanılması da toplumu tehdit ediyor. Özellikle belli alanlar devlet güvenliğini tehdit eder boyuta ulaştı. Kriptolu telefonların dinlenilmesi, Türkiye’de devlet güvenliğinin tehdidi anlamına geliyor. Şimdi ben bu paralel yapıyla mücadeleyi kavrayamayanlara şu soruyu soruyorum; bir ülkenin Başbakanını, Genelkurmay Başkanını, MİT Müsteşarını, Anayasa Mahkemesi Başkanını hatta Cumhurbaşkanını, devletin tüm üst düzey görevlilerini kim, niçin dinlemek ister? Bizim bildiğimiz bugüne kadar, bir ülkenin üst düzey devlet görevlilerini başka ülkenin istihbarat birimleri dinler veya izler. Şimdi kritik soru şu; bu paralel yapı hangi istihbarat örgütüne hizmet ediyor? Yoksa kendi halinde eğitim ve hizmetle uğraşan bir yapı niye Genelkurmay Başkanını, Başbakanı, Dışişleri Bakanını, MİT Müsteşarını dinlesin? Buna bir ihtiyaç duymaz ki. Eğitimle, Dışişleri Bakanını dinlemenin ne bağlantısı olabilir? Hizmetle MİT müsteşarının ne bağlantısı olabilir? Tabii ki bu devlet güvenliği meselesi haline gelmiştir. Yargı, bu paralel yapının tüm bağlantılarını ortaya çıkarıp bunların mutlaka mahkeme önünde hesap vermesini sağlayacaktır. Bu Türkiye’nin geleceği meselesidir."
Bakan Işık, Osmanlı döneminden de bir örnek vererek, “Bakın bu ülke Yeniçeri ocağını lağvetmiş bir ülkedir. Kendi sınırları dışına çıktığı için Yeniçeri ocağını, komple bir orduyu kaldırmış bir ülkedir. Böyle devletin içine sızan çetelerle mücadele etmekten çekinmez. Paralel yapıyla da mücadele bu noktada sürüyor" dedi.

FOTOĞRAFLI