İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, “Terörle mücadelede zaman içinde ve yakın zamanda yapısal ve yönteme ilişkin bir takım yenilikler ve değişiklikler olacaktır, olması gereklidir.” dedi.
    Bakan Şahin, Or-Gi Havalimanı’nın temel atma törenine katılmak için Samsun Havalimanı'na gelişinde basın mensuplarının sorularını cevapladı.
        Başbakan Erdoğan’ın polisin terörle mücadelede etkinliğinin artırılmasıyla ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine Şahin, “Polis iç güvenlik teşkilatının jandarmayla birlikte, esas itibariyle ülkenin iç güvenliğinden sorumlu teşkilatıdır. İç güvenlikte gelişen terör olaylarına karşı polisimizin daha etkin yer alması, yerine göre özel operasyonlar yapması konusunda Sayın Başbakan'ımızın açıklamaları olmuştur. Bakanlığımız yaptığı, planlama hazırlıklar doğrultusunda ifade edilmiş bir açıklamadır.” dedi.
        Polisin görev alacağı yerlerin nereler olduğu sorulması üzerine Bakan Şahin, “Takvim diye bir şey yok. İç güvenliklerimiz her zaman operasyon yapmaya hazırdır. Yeri ve zamanı kendi mecrasında belirlenir ve yürür. Bunun önceden açıklanması söz konusu olmaz. Bölgelerin hassasiyeti, olayların odaklandığı noktalar demektir. Terör olaylarının gerçekleştiği ve gerçekleşmesi ihtimali olan noktalarda ağırlıklı olan yerlerdir. Bu yerlerde alınan istihbaratlara bağlı olarak nerenin hassas olduğu, ne zaman hassas olduğu belirlenir.” cevabını verdi.
        'Polise yönelik hazırlık gerekmiyor mu? O bölgelerde şu anda asker mücadeleyi veriyor. Kullandığı enstrümanlar farklı?' yönündeki soruya ise Şahin, “Polisin de, jandarmanın da yaptığı çalışmaların bir tek amacı vardır. Amaçta birlik ve beraberlik vardır. Hepsinin amacı tektir. Dolayısıyla amaca uygun olarak, amacın gereği olarak nerede, ne zaman, hangi birimin etkin görev alacağı yönetim tarafından kararlaştırılır. Bu alanlar vazgeçilmez çizgilerle, mekanlarla birbirinden ayrılmış değildir.” ifadelerini kullandı.

"SORUŞTURMA BİR HAFTA İÇİNDE TAMAMLANACAK"
        Son terör saldırısıyla ilgili raporun ne zaman açıklanacağı yönündeki soruya ise Bakan Şahin, “Arkadaşlarımız incelemelerine devam ediyor. Alan incelemesi, tanık dinlenmesi ve belgelerin incelenmesi şeklinde devam eder. Müfettişlerin çalışma usul ve esasları vardır. Alışılmış, bilinen yöntemleri vardır. O çevrede incelemeleri devam ettiriyor elamanlarımız. Bir hafta içinde sonuca gider.” karşılığını verdi.
        Başbakan Erdoğan’ın açıklamasıyla ilgili sorunun yeniden sorulması üzerine Şahin, “Sayın Başbakanımızın açıklaması asker yerine polis görevlendiriliyor şeklinde değil. Polisin operasyonlarda yerine ve gereğine göre daha etkin yer alacağı yönündedir. Bu da bizim bakanlık olarak geliştirdiğimiz bir çalışma yöntemidir. Terörle mücadelede zaman içinde ve yakın zamanda yapısal ve yönteme ilişkin bir takım yenilikler ve değişiklikler olacaktır, olması gereklidir. Bu yapıda ve yöntemde ne asker dışarıya alınmıştır, ne de polis tamamen işin içine dahil edilmiştir.” sözlerini kaydetti.
        'Sözleşmeli er konusu bu yapının bir parçası mı?' sorusu üzerine ise Şahin, şunları söyledi: “Sözleşmeli er konusu terörle mücadele ile doğrudan değil, dolaylı yoldan ilgili bir konudur. Sınır güvenliği ile ilgili sözleşmeli er istihdamı Kara Kuvvetlerimiz tarafından yürütülen bir çalışmadır. Terörün sınırdan gelişi, girişi ve çıkışı ile dolaylı olarak ilgilidir."
        'Son terör olayları mı yeni yapıyı gerektirdi?' yönündeki soruya ise Bakan Şahin, “Her halde tedbirler şartlara göre geliştirilir. Durup dururken yapısal ve yöntemsel değişikliklere gidilmez.” ifadesini kullandı.
        Alınacak tedbirlerin sertleşme anlamına gelip gelmeyeceği yönündeki soruya ise Şahin, “Sertleşme değil, gereğini yerinde daha doğru, daha akılcı, daha düzgün, sıfır zayiatla memleketin huzurunu sağlama çalışmasıdır.” dedi.
        TSK’nın terörle mücadele eksiklerinin olduğu yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Şahin, şöyle konuştu: “Şartlara göre vaziyet alınmasıdır. Terörle ilgili gelişmeler karşısında güvenlik güçlerimizin imkan ve donanımını, hareket kabiliyetini yeniden değerlendirmek durumundayız.”