KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Rus turistleri Türkiye'ye davet ederek, "Türkiye evinizdir. Türkiye'de daha önce olduğu gibi güvenli bir şekilde tatilinizi geçirebilirsiniz" dedi.

Diyarbakır'da dün şehit edilen polis memuru Ahmet Çiftaslan'ın cenaze törenine katılmak için memleketi Kahramanmaraş'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, beraberinde Vali Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti milletvekilleri Celalettin Güvenç, Veysi Kaynak, Uğur Dilipak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ile birlikte Kitap ve Kültür Fuarı'nı ziyaret etti. Fuarda stantları gezerek vatandaşlarla sohbet eden Ünal, ünlü şair ve yazarlar Nuri Pakdil ve Rasim Özdenören ile bir süre görüştü. Bakan Ünal, Türkiye tarafından düşürülen Rusya uçağının ardından iki ülke arasında turizmle ilgili yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Ünal, Rus turistleri Türkiye'ye davet ederek, şöyle dedi:

"Ben buradan Kültür ve Turizm Bakanı olarak Rusya Federasyonu vatandaşlarına şunu söylemek istiyorum; Türkiye evinizdir ve insanların seyahat özgürlüğü evrensel bir haktır. Bu yüzden Türkiye'de daha önce olduğu gibi güvenli bir şekilde tatilinizi geçirebilirsiniz. Çünkü daha yeni G-20'ye ev sahipliği yapan Türkiye son derece güvenli rahat ve misafirperverliği ile de ünlü bir ülkedir. O yüzden hiçbir çekinceye, sıkıntıya kapılmadan rahat bir şekilde ülkemize gelmelerini ve Türkiye'yi görmelerini rica ediyorum" dedi.

Bakan Ünal, iki ülke arasında yaşananlarla ilgili telafi edici ve yapısal tedbirlerle ilgili kapsamlı bir çalışma yapıldığını ifade ederek, "Bölgemizde bir süreden beri bir ateş çemberinin içinden geçiyoruz. Bakanlar Kurulu'nun ilan edildiği gün Türk hava sahasını işgal eden milliyeti bilinmeyen bir uçak angajman kuralları gereği düşürüldü. Daha sonra bu uçağın Rusya Federasyonu'na ait bir uçak olduğu fark edildi ve bu krizden de kaynaklanan bir süreden beri devam eden turizmimize dönük Rusya Federasyonu'nun yaptığı bazı açıklamalar oldu.

Bu anlamda ilk günden itibaren biz bakanlığımızda oluşturduğumuz bir kriz masasıyla süreci yakından takip ediyoruz. Yürüttüğümüz entegre çalışmaların sonucunda yaptığımız Bakanlar Kurulu'nda etraflıca ele aldık. Dün hükümet programı görüşmelerinden hemen sonra da ekonomik konsey toplanarak bu konuda hem telafi edici tedbirler, hem yapısal tedbirler, hem de diğer önlemlerin neler olacağı konusunda kapsamlı bir çalışma yaptık. Perşembe günü Antalya'da sektör temsilcileriyle bir arya geleceğiz" diye konuştu.

Bakan Ünal, dün Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili de şunları söyledi:
"Dünyada başka bir örneği bulunmayan Diyarbakır'da 4 ayaklı minarenin hasat görmesinden dolayı kendilerince öz yönetilmişlik oynayanların oyunlarından dolayı o kadim şehir, kültür beşiği şehir Diyarbakır'ımızdaki 4 ayaklı minarenin önünde bir barış adamı, bir kültür adamı, kendi tarihine geleneğine aşık ve orta yerde duran yürekli bir insan olarak 3'üncü tarafta durabilmeyi beceren ve örgütünde nefret ettiği kişilerden birisi olan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'yi maalesef kaybettik. Acı bir olay."
FOTOĞRAFLI