Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkan Vekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Fiskobirlik)’nin devlete bağlı bir genel müdürlük haline dönüştürülmesi için çalışma başlatıldığını söyledi.
    Canikli, Debboy mevkiinde vatandaşlarla kahvaltıda bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Canikli, Giresun halkının kendilerini daha fazla aralarında görmek istedikleri yönünde taleplerinin olduğunu belirterek, bu talebe taleplere kayıtsız kalamadıklarını ifade etti. Canikli, "Halkımız vekilini daha fazla görmek istiyor. Vatandaşımızın talebi o yönde. Bizde vatandaşımızın talebini bir talimat olarak kabul ediyoruz ve bundan sonra da inşallah daha çok birlikte olacağız. Vatandaşımızla daha çok bir arada olacağız. Bugün de bu doğrultuda halkımızla kahvaltıda bir araya geldik” dedi.
    Fiskobirlik ile ilgili yeni bir çalışma başlattıklarını dile getiren Canikli, buna göre birliğin devlete bağlı bir kurum haline dönüştürüleceğini aktardı. Canikli, Fiskobirlik’in mevcut yapıdan kurtarılmasının kaçınılmaz hale geldiğine dikkat çekerek, "Burayı genel müdürlük haline getiriyoruz. Onunla ilgili çalışmalar yürütülüyor şuanda. O konuda bir irade söz konusu. Çünkü bu yapı ile bunun gitmesi mümkün değil. Bunu da buradan açıklıyorum. Yani kararı alan başkası, daha sonra bedel ödemesi gereken başkası. Davul başkasında, tokmak başkasında. Böyle bir yapı olmaz. Bu yapının da maliyeti de çok fazla. Sonuç itibariyle birlik ve fındık üreticisinin aleyhine bir durum söz konusu burada. Dolayısıyla bu gerçekleştikten sonra birlik devlet kurumu haline gelecek. Sadece asıl görevi olan işi icra edecek. Yapı tamamen değişecek. Diğer alanlardaki çalışmalarına son verilecek. Görevi sadece fındık olacak. Bu yeni bir çalışma.” diye konuştu.
    Fiskobirlik ile ilgili başlatılan çalışmanın yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğine dikkat çeken AK Parti Grup Başkan Vekili Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kararları veren ile bedel ödeyen farklı. Bedeli ödeyen devlet, hükümet. Herhangi bir sıkıntı olduğunda. Ama kararı alan, kararı da kendi başına alan şuandaki yapı. Ayrıca yapı çok hantal ve çok fazla maliyet üretiyor. Fiskobirlik’in amacı piyasayı regüle etmek. Sıkıntı olduğu zaman piyasaya müdahale edilebilir bir kurum olması gerekiyor. Fonksiyonu bu. Şuan bundan uzakta. Yarın bir karar alınıp da, sıkıntıya düşüldüğünde, vatandaş ‘Ben sana oy verdim, sen halledeceksin’ diyor. Biz bunları yaşadık. Dolayısıyla işi kökten çözelim istedik. Davulda aynı yerde olsun, tokmak da aynı yerde olsun. Kararı alanla, bedeli ödeyecek, maliyetine katlanacak da aynı kurum olsun istedik. Doğrusu da bu. Onu yapacağız inşallah. İrade var. O konuda çalışma var. Sanıyorum bu yıl dolmadan biteceğini tahmin ediyorum.”
    Canikli, yapılan çalışma ile birliğin borçlarının devlet garantisi altına gireceğine dikkat çekti. Nurettin Canikli, Fiskobirlik’e yönelik yapılan çalışmanın, birliğin ve üreticinin lehine olduğunu sözlerine ekledi.