Kadri KAYA/AYVALIK (Balıkesir), () - CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Lozan Antlaşması ile ilgili sözlerini eleştirerek, "AKP 14 yıldır iktidarda, kendi imzaladığı uluslararası anlaşmalara baksın" dedi. 
CHP Ayvalık İlçe Başkanlığı'nı ziyaret eden CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Lozan Antlaşması'na yönelik sözlerini eleştirdi. CHP Ayvalık İlçe Başkanvekili Hüseyin Şalmanlı, Ayvalık Belediye Başkanvekili Yalçın Taş, Pir Sultan Abdal Derneği Şube Başkanı Vedat Tekten ve partililerin katıldığı ziyarette konuşan Tüm, "14 yıldır iktidarda bulunan AKP cumhuriyetin değerlerine, Mustafa Kemal Atatürk'e olan kininden vazgeçmiyor. Bu değerlerle hesaplaşmayı, kendine bir kutsal mücadele olarak görüyor. Isıtılıp ısıtılıp kamuoyunun önüne bizzat Cumhurbaşkanınca getirilen Lozan işte tam da bu nefretin dışa vurumudur. Nerdeyse ortak olduğu FETÖ'yü bile cumhuriyetin değerlerine, hatta Lozan Antlaşması'na bağlayacaklar. Çünkü bunların temel anlayışında cumhuriyetle mücadele vardır" dedi.
'CUMHURBAŞKANI, KENDİ FABRİKA AYARLARINA GERİ DÖNDÜ'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce yaptığı açıklamada Lozan Antlaşması'nı zafer olarak yorumladığını ifade eden Tüm, "15 Temmuz darbe girişiminden sonra, cumhuriyet değerlerine ve Atatürk'e sığınan Recep Tayyip Erdoğan, Lozan'ın 93'üncü yıldönümünde bir mesaj yayınladı. Bu mesajında 'Aziz milletimizin inanç, cesaret ve fedakarlıkla elde ettiği zafer, Lozan Antlaşması ile diplomasi ve uluslararası hukuk alanına taşınarak tescil edilmiştir.' Şimdi sormak lazım; 24 Temmuz'dan bu tarafa ne değişti? 24 Temmuz'daki söylediğiniz mi doğru, bugün söylediğiniz mi doğru? Lozan'a nasıl geldik, o şartlara kim getirdi. Bununla ilgili tek kelime etmiyor. Lozan, Sevr Anlaşmasının çöpe atılmasıdır. Biliyoruz ki; dünyada mükemmel antlaşma yoktur. Lozan 1923 şartlarında yapılacak en iyi anlaşmadır. Lozan herkesin bildiği gibi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusudur. AKP 14 yıldır iktidarda, kendi imzaladığı uluslararası anlaşmalara baksın. Son imzaladığı, mültecilerle ilgili vize muafiyeti ile ilgili anlaşmalara baksın. Hatta daha mürekkebi kurumamış, İsrail'le imzaladığı anlaşmalara baksın" şeklinde konuştu. 
'ERDOĞAN GİZLİ ATATÜRK HAYRANIDIR'
"Hepimiz biliyoruz ki, en büyük hayranlık nefretten doğar" diyen Tüm sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tayyip Erdoğan, Atatürk'ün gizli hayranıdır. O'nun yaptıklarını yapmak istiyor. Başkomutan olmak istiyor. Atatürk'ün Çankaya toplantılarını taklit ederek, Beştepe toplantıları yapıyor. FETÖ ile mücadeleyi, Kurtuluş Savaşı ilan ediyor. Tüm bunları yaparken de Atatürk'ün seviyesine çıkamayacağını biliyor. Onun için Atatürk'ü aşağı çekmek istiyor. Bunu da Lozan gibi tarihi bir zaferi gölgeleyerek yapmak istiyor. 'Lozan'da kandırıldılar' diyerek, Kendi kandırılmalarına zemin yaratmak istiyor" dedi.

FOTOĞRAFLI