CHP Milletvekili Mahmut Tanal,  "Sorgunun daha erken bitirilmesi için daha çok savcının görevlendirilmesi gerekirdi. İnsanları bitkin, yorgun düşürerek ifade almak insan hakları ihlalidir" dedi. 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek 22 polis hakkında bilgi aldı.

Savcılığa sevk edilen polislerin ifadesinin gece yarısı olmasına rağmen bitirilememesini eleştiren Tanal, "İnsanları bitkin, yorgun düşürerek ifade alınması insan hakları ihlalidir" dedi.

Polisler hakkında yasalara, Anayasa'ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bir şekilde gözaltı ve arama işlemi yapıldığını da söyleyen Tanal, gözaltındayken polislere kötü ve fena muamele yapıldığını gazetelerden okuduğunu söyledi.

"MASUMİYET İLKESİ İHLAL EDİLMİŞTİR"

Tanal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arama ve gözaltılar Ceza Kanunu 312 ve 316 maddelere göre yapıldığına göre bu adliyedeki sorgunun da 312 ve 316'ya göre yapılması gerekirken, maalesef usulsüz dinlemeler nedeniyle burada sorgulamalar yapılıyor. İnsan hakkı ihlalidir. Bu insanların kaçma şüphesi yok, ikincisi etrafına zarar vermiyorlar. Netice itibariyle bunlara kelepçelenme olayı yapılırken adeta tüm televizyon kameraları çağrılarak, poz vererek bunların gözaltı işlemleri yapıldı. Hem bizim Anayasamıza göre hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne göre insanların lekelenmeme hakkı var. Netice itibariyle her kişi mahkumiyet kararı kesinleşinceye kadar masum sayılır. Burada masumiyet ilkesi ihlal edilmiştir. Hukuka aykırı olan bir husus da bu. Sorgunun uzamaması açısından çok sayıda Cumhuriyet Savcısı'nın görevlendirilmesi gerekirdi. Az savcı görevlendirilmesi nedeniyle sorgunun uzaması, adeta gözaltında bulunan insanları bitkin, yorgun düşürerek ifade alınması, bir başka insan hakları ihlalidir. Yukarıda tespit ettiklerimiz bunlardır."

DÖRT SAVCI SORGULUYOR

Dün öğlen saatlerinde İstanbul Adalet Sarayı'na çıkarılan 22 polisin ifadeleri, 7. katta görev yapan Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcıları Okan Özsoy, Cumali Karakütür, Gökalp Kürkçü ve Yusuf Hakkı Doğan tarafından alınıyor.

FOTOĞRAFLI