Hakime TORUN / ANKARA () - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile Çankaya Köşkü'nde yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bir soruya Cumhurbaşkanı Gül, "Başbakan'la konuşacağız dedim. Yapmadık ama yakında konuşacağız tabi ki. Şüphesiz ki başka adaylar da söz konusu olacaktır ve neticede Türk halkı karar verecektir. İkimiz konuşacağız deyince farklı farklı eleştiriler duyuyorum. Hiç kimse şimdiden bu benim cebimde dememektedir" dedi.

"MİT YASASINI YAKINDAN TAKİP EDİYORUM"

MİT yasasına ilişkin bir soruya Cumhurbaşkanı Gül, "Bu yasayı da yakından takip ediyorum. İlgili bakanı ve müsteşarı çağırıp fikirlerimi söylemişimdir. Bu tip yasalar tartışmalı konulardır işin doğası gereği. Gayet dikkatli bir şekilde görüşlerimi paylaşıp tavsiye ettim. Nihayetinde yasayı TBMM yapar. Milletvekillerinin vereceği bir karardır" diye yanıt verdi.

"HİÇ KİMSE ŞİMDİDEN BU BENİM CEBİMDE DEMEMEKTEDİR"

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bir soruya Cumhurbaşkanı Gül, seçim takviminin açıklandığını belirterek, "Başbakan'la konuşacağız dedim. Yapmadık ama yakında konuşacağız tabi ki. Şüphesiz ki başka adaylar da söz konusu olacaktır ve neticede Türk halkı karar verecektir. İkimiz konuşacağız deyince farklı farklı eleştiriler duyuyorum. Hiç kimse şimdiden bu benim cebimde dememektedir. Daha önce de söyledim 'benim de ne düşündüğüm muhakkak önemli olacak' dedim" açıklamasında bulundu.

RUSYA-UKRAYNA GERGİNLİĞİ

Rusya-Ukrayna gerginliğine ilişkin bir soruya Cumhurbaşkanı Gül şu şekilde yanıt verdi: "Bölgemizde cereyan ediyor her şey. Kırım tarafı, Karadeniz bütün bunlar bir bölge olarak düşündüğümüzde buralardaki istikrar hepimizin aradığı birinci unsur. NATO içinde dayanışmayı göstermenin sırası. Değişik seviyelerde NATO toplantıları yapılıyor. Bütün bunlar problemin diyalogla, uluslararası hukuk içerisinde çözülmesi, problemlerin daha büyümemesi için yapılan çalışmalardır. Ümit ediyoruz ki uluslararası hukuk hiç bir zaman göz ardı edilmez. Toprak bütünlüğü korunur ve saygı duyulur. Dikkatli bir diplomasinin yürütülmesi ve problemin büyümeden çözülmesine önem veriyoruz. Bunun için de sürekli istişareler içerisindeyiz."

() (HT)