ANKARA () - DENGİR Mir Mehmet Fırat ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, HDP'den milletvekilliği aday adaylığı başvurusu yaptıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Seçim barajına ilişkin Fırat, "Bana göre HDP'nin baraj sorunu yok. Bana göre yüzde 15'in neresinde olacak, altında mı, üstünde mi olacak?" dedi.

Fırat ile Sancar'ın aday adaylık başvurularını, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ aldı. Fırat, Türkiye'nin içinde bulunduğu kritik durum nedeniyle mecburiyetten yeniden siyasete dönme kararı aldığını dile getirdi.

"MECBURİYETTEN MİLLETVEKİLLİĞİ ADAYLIĞINA MÜRACAAT ETMİŞ BULUNUYORUM"
Çözüm sürecine değinen Fırat, "Türkiye, bu meseleyi ve buna benzer diğer meseleleri, mesela Alevi sorununu, askıya almak, ötelemek hakkına ve zamanına sahip değildir. Bu süreci mutlak suretle korumak mecburiyetindeyiz. Bu söylediğim nedenlerle bir tercih yapmak durumunda kaldığımda Meclis'teki mevcut siyasi partilerin, Anamuhalefet Partisi, MHP dahil olmak üzere, bu gidişatı durdurma imkanına sahip olmadığını gördüm.

Ancak HDP'nin barajı aşarak Meclis'te yer alması halinde Cumhurbaşkanı tarafından bir siyasi parti lideri gibi 400 milletvekili talebinin önüne geçilebileceğini ve bu gidişata bir şekilde dur denilebileceği kanısıyla HDP'ye katıldım ve hiç arzu etmememe rağmen mecburiyetten milletvekilliği adaylığına müracaat etmiş bulunuyorum" açıklamasında bulundu.

"ÇÖZÜM SÜRECİNE İNANMAK İSTİYORUM, İNANMAZSAK OLMAZ"
Mersin'den aday olmayı talep ettiğini ancak karar mercisinin partinin yetkili organları olduğunu vurgulayan Fırat, "Çözüm sürecine inanıyor musunuz?" sorusunu "İnanmak istiyorum, inanmazsak olmaz" diye yanıtladı.

"ABDULLAH ÖCALAN'LA GÖRÜŞME İMKANIM YOK" 
"HDP'ye katılmanızla ilgili Abdullah Öcalan ve Kandil, görüş bildirdi mi?" sorusuna Fırat şu yanıtı verdi: "Abdullah Öcalan'la görüşme imkanım yok. Biliyorsunuz, İmralı'da. Benim de İmralı'ya gitme gibi şeyim yok. Telekomünikasyon imkanı da yok. 'Evet veya hayır, Abdullah Öcalan böyle düşünüyor' deme gibi bir lüksüm yok. Sayın Eş Başkanla görüşmemiz oldu."

"HDP'NİN BARAJ SORUNU YOK"
Seçim barajına ilişkin Fırat, "Bana göre HDP'nin baraj sorunu yok. Bana göre yüzde 15'in neresinde olacak, altında mı, üstünde mi olacak? Bu sorun Kürt sorunu ya da belli kitlenin sorunu değil. Bu sorun, Türkiye'nin geleceğinin sorunu" diye konuştu.

"ALLAH, BİR PARTİYE DE 400'Ü NASİP ETMESİN' DİYE DUA ETMEKTE FAYDA VAR"
Seçim sonucunda iki partinin barajı geçmesinin, HDP ile MHP'nin barajın altında kalmasının hedeflendiğini ileri süren Fırat, "Ancak onunla 400 bulunabilir. 'Allah, bir partiye de 400'ü nasip etmesin' diye dua etmekte fayda var. Hesap bu hesap" açıklamasında bulundu.

"HDP'NİN BARAJI AŞMA KONUSUNDA BİR SIKINTI YAŞAMAYACAĞINI TAHMİNLERİN ÖTESİNDE OY ALACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"
Prof. Dr. Sancar HDP'den aday olmasına ilişkin Demirtaş'ın kendisine adaylık teklifi ilettiğini belirterek, "HDP'nin barajı aşma konusunda bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum, tahminlerin ötesinde oy alacağını düşünüyorum. Böyle bir çağrıya 'Hayır' deme hakkımın olmadığına karar verdim.

HDP'nin hem seçimler öncesinde hem seçim için hem seçim sonrasında oynayacağı rolde bana düşen sorumluluğu yerine getirmek amacıyla görev bilinciyle adaylık başvurumu yaptım" ifadelerini kullandı.