Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun DİSK Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, hatalı not krizi yaşandı. Kendisine ulaşan bir not üzerine konuşmasını yarıda kesen Kılıçdaroğlu, salondakilere Tansu Çiller hakkında tutuklama kararı çıkarıldığı bilgisini paylaştı. Herkesi şoke eden bu açıklamanın ardından Kılıçdaroğlu konuşmasına kaldığı yerden devam etti. Basın mensupları, konuşmasının ardından Kılıçdaroğlu'na Tansu Çiller açıklamasını sorunca gerçek ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu, “Bana not geldi ama o notun yanlış olduğu ortaya çıktı.” açıklamasını yaptı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DİSK’in 14. Genel Kurulu’na katıldı. Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen Genel Kurulda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümeti eleştirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak yeni bir sürecin ve anlayışı topluma egemen kılmak istediklerini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, her yerde ve her ortamda düşüncelerini söylediklerini ifade etti. Örgütsüz toplumların başkaları tarafından yönetileceğini belirten Kılıçdaroğlu, “Örgütlü toplum kendi kendini yönetir. Onun için yapmamız gereken örgütlenmedir. Örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırmaktır. Yeni yasalar geliyor, parlamentoya. O yasaların tamamı fasa fiso. Örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırıyoruz.” ifadesini kullandı.
AK Parti hükümetini eleştiren Kılıçdaroğlu, hükümetin baskı ve şiddetle geçmişten hesap sormaya kalktığını savundu. Bu anlayışın adının 21. Yüzyılda ‘postmodern diktatörlük’ olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “O diktatörlük şu anda Türkiye’de uygulanmaktadır. Birisinin apoletleri vardı, bir başkasının apoletleri yok. Aradaki tek fark bu. Başka bir fark yok. Üniversiteleri, medyası özgür olmayan, gazetecileri hapiste olan, okumuşu yazmışı, yazarı, çizeri, akademisyeni hapiste olan bir düzene demokrasi denmez. Bu düzenin adı başka bir düzendir.” dedi.
Mecliste yürütülen Anayasa çalışmalarına değinen Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği yapılınca her şeyin düzeleceği düşüncesinin doğru olmadığını belirtti. Kılıçdaroğlu, “Anayasa değişikliği olmalı. Çağdaş, özgür bir Anayasamız olmalı. Özgürlüklerin önündeki bütün bentler, silinip atılmalı. Anayasa olmalı. Biz de bu amaçla zaten uzlaşma komisyonuna kendi konusunda uzmanı olan 3 arkadaşımızı gönderdik. Ama anayasa her şey değil. Anayasa’da ne yazar ‘basın hürdür, sansür edilemez.’ Peki ben size soruyorum, Türkiye’de basın hür ve sansür edilmiyor mu? Resmen sansür ediliyor. Oto sansür uygulanıyor.”
Türkiye’de yargı bağımsızlığının var olmadığını öne süren Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin kapatılmasından sonra oluşturulan özel yetkili mahkemeleri eleştirdi. Bu mahkemelerin operasyon mahkemeleri olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Bu mahkemeler siyasi otoritenin arzularını yerine getirirler ve bu mahkemelerin bir görevi vardır, 1945’lerin Almanyası’ndaki toplama kamplarını 21. Yüzyılın Türkiye’sine getirmektir. Bunu yapıyorlar.”
AK Parti’nin demokrasiyi içselleştirmiş bir parti olmadığı eleştirisinde bulunan Kılıçdaroğlu, demokrasi kültüründen gelmeyen AK Parti’nin demokrasi getirme amacı da olmadığını savundu. Kılıçdaroğlu, “Halka her türlü yalanı söylerler ve o yalanların üzerine kendi doğrularını kurmaya çalışırlar. Temel kuralımız doğrulara inanıyorsak inandığımız doğruları her yerde açık yüreklilikle savunacağız. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz.” dedi.
Meclisteki iç tüzük gerginliğine de değinen Kılıçdaroğlu, hükümetin meclis iç tüzüğünü değiştirerek muhalefetin sesini iyece kısmaya çalıştığını iddia etti. Kılıçdaroğlu, “Komisyonlarda milletvekilleri bir önerge verecek. Bu komisyonda çıkacak CHP milletvekili sınırsız önerge verebiliyor. Önerge verme özgürlüğü var. Şimdi diyorlar ki; Meclis iç tüzüğünü değiştirmek istiyorlar. Komisyon bu kardeşim. Bu teknik komisyon, bu komisyonda çıkacak bir CHP’li sınırsız önerge veriyor, 5’tane, 3tane, 2 tane bazen hiç vermiyor. Şimdi diyorlar 1 tane vereceksin diyorlar ve buna demokrasi diyoruz.” diye konuştu.
Tüzük görüşmeleri sırasında yaşanan kürsü gerilimini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Halkın kürsüsünü işgal ediyorlar. Halkın kürsüsünden halkın oylarıyla seçilmiş milletvekilini konuşturmama amacı vardı. Biz o kürsüye sahip çıktık. Ya bunu değiştirirsiniz ya özgürlük demokrasiyi getirirsiniz yoksa biz izin vermeyiz. 135 milletvekilimiz üzerine saldırdılar. Demokrasi anlayışına bak. İstediğiniz kadar saldırın dönmeyeceğiz, kararlıyız ve mücadele etmekten çekinmeyeceğiz. Bedeli ne olursa olsun. Hukukun üstünlüğüne inanmayan bir siyasi parti Türkiye’ye demokrasi ve özgürlükleri getiremez. Önce hukukun üstünlüğü diyeceğiz, hukukun üstünlüğünü savunacağız. ” şeklinde konuştu.
Konuşması sırasında önüne getirilen bir notu okuyan Kılıçdaroğlu, notta Tansu Çiller için tutuklama kararı çıktığının yazdığını söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Arkadaşlarım bir not getirdiler, ‘Tansu Çiller’e tutuklama kararı çıktı’ diye. Bakalım nasıl bir sonuç olacak.” dedi. Kılıçdaroğlu’nun bu sözü üzerine salondakilerin alkışla karşılık verdiği görüldü.
Konuşmasının ardından basın mensupları Kılıçdaroğlu’na Tansu Çiller hakkında tutuklama kararı çıkarıldığı yönündeki sözlerine sordu. Kılıçdaroğlu, “Doğru bana bir not geldi ama notun doğru olmadığını tekrar bana ifade ettiler.”ifadelerini kullandı.