EĞİTİM-İŞ Sendikası eğitim çalışanlarının ek göstergesinin 3600'e yükseltilmesi amacıyla topladığı 100 bin imzayı düzenlenen protokolle TBMM Başkanvekili Akif Hamza Çebi'ye teslim etti.

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir ve üyeleri genel sekreterlik toplantı salonunda kabul etti. Veli Demir, öğretmenlerin ek göstergelerinin 3000'den 3600'e çıkarılması için Türkiye genelinde başlattıkları kampanyayla 100 bin imza toplandıkları söyledi.

Ülkenin geleceği olan öğretmenlerin çok ciddi sorunları bulunduğunu vurgulayan Veli Demir, "Öğretmenlerimiz Avrupa'daki öğretmenlere göre 150 saat daha fazla çalışıyor. Ancak onların dörtte biri oranında ücret alıyor. Türkiye'deki en iyi öğretmen 10 bin dolar alırken yıllık, Avrupa'dakiler 40-44 bin dolar arasında kazanıyor. Şu anda atanamayan 400 bin civarında öğretmen adayı var. 30 yıllık öğretmen 2 bin 900 lira maaş 700 lira ek alırken emekli olduğu zaman bu ücretin yarı yarıya düşüyor. Öğretmenler emekli olmak istemiyor. 2003 yılında 24 bin 190 iken, 2011 de 7 bin 645 e düşmüştür emekli sayısı. 100 bin imzayı meclisimize iletilmesi buna bir çözüm bulması öğretmenlerin ek göstergesinin 3000'den 3600'e çıkarılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Veli Demir konuşmasının ardından imzaların yer aldığı dosyayı Akif Hamzaçebi'ye teslim etti. Hamzaçebi, Türkiye'nin kapsamlı bir eğitim reformuna ihtiyacı olduğunu belirterek, "TBMM'nin omuzlarına büyük bir sorumluluğun yüklenmesi demektir bu. Formalite bir tören değildir. Türkiye'nin kapsamlı bir eğitim reformuna ihtiyacı vardır. Bunu yapmadan gelişmiş ülkelerle arasındaki mesafeyi kapatamaz asla. Mesleğini , yaparken geçim endişesi içinde olan öğretmen emekli olunca büyük bir yıkımla karşı karşıya kalıyor. Bu endişeyi yaşayan öğretmenin, bir milli eğitim sisteminin başarılı olması mümkün değildir. Bu imzanın önemini biliyoruz. TBMM bu önemi fark etmek zorundadır. Başta hükümete çağrıda bulunuyoruz. Öğretmenin sesine kulak verin" dedi.

ÖZEL HABER-HALİS KAHRAMAN