YUNANİSTAN seçimlerinin galibi Syriza’dan İskeçe milletvekili seçilen Hüseyin Zeybek, yıllardır kronikleşen azınlık haklarının çözüleceğine inandığını belirterek, “Syriza partisi içerisinde 3 azınlık milletvekilimiz var. Syriza’nın böyle bir diyaloğa girmemesi mümkün değil” dedi.

Yunanistan’da meclisin Cumhurbaşkanını seçememesi nedeniyle yapılan erken genel seçimlerden büyük bir zaferle çıkan Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza’dan İskeçe Milletvekili seçilen Hüseyin Zeybek, partisinin il teşkilatında meclisin en genç milletvekili seçilen 29 yaşındaki Statis Yanakidis ile tebrikleri kabul etti.

Parti teşkilatıyla seçim sonuçlarını değerlendiren Hüseyin Zeybek, Batı Trakya Türk azınlığın Yunanistan’ın yumuşak dokusu olduğuna dikkat çekerek, “Azınlığımız siyasi, ekonomik krizden etkilenmiş durumda.

Düşünün ki inşaat sektöründe yüzde 90 gerileme var. Bizim azınlık insanlarımızın çoğu inşaat sektörüyle uğralıyordu. Bizim güzide ürünümüz tütün pek de bir şey etmiyor. Avrupa’dan alınan destekler vardı. Onlarda kesildi. Ortalama 3 Euro’ya satılan tütün çiftçinin ancak giderlerini karşılıyor. Geçim kaynağı olmaktan çıktı. Azınlık içinde zor bir ekonomik bir durum var” dedi.

“EN BÜYÜK SORUN EĞİTİM”

Batı Trakya Türk azınlığının en büyük sorununun eğitim olarak nitelendiren Zeybek, “Bu dönemde sorunların çözümünü beklerken, sorunların daha arttığını gördük. Eğitimde yapılan reformlar, eğitimin aleyhine döndü. Syriza buna önem verecek. Çünkü en büyük sorun Yeni Demokrasi ve PASOK hükümetleri azınlık ile diyaloga girilmeler. Hiçbir zaman azınlığı tartışmadılar. Düzenleme yapılırken, kendi kafalarına göre karar verdiler. Kendileri bize biçtikleri kıyafeti giydirdiler. Biz artık bunu istemiyoruz. Syriza’nın söylemi farklı. Syriza diyor ki ‘Biz Azınlıkla diyaloga gireceğiz’.

Azınlık kurumlarıyla, temsil eden insanlarla. Şuanda Syriza partisi içerisinde 3 azınlık milletvekilimiz var. Syriza’nın böyle bir diyaloga girmemesi mümkün değil. Tabi en önemli etken iyi niyet olması. Eğer iyi niyet olursa problemlerin çözümüne gidebilirsiniz. Fakat ne PASOK’da ne de Yeni Demokrasi de biz bu iyi niyeti görmedik” diye konuştu.

“MÜFTÜYÜ HALK SEÇECEK”

Yıllardan beri Batı Trakya’da müftlerin seçimi konusunda sorun yaşadıklarını hatırlatan Zeybek, “Devlet kendi müftüsünü atıyor, halkta kendi seçtiği müftüsünü tanıyor. Böyle bir tezat var. Devlet işlerini tayinli müftü ile yapıyor. Halkta seçtiği müftüyü tanıyor. Bu bitmesi lazım. Müftüyü halk seçmesi lazım. Bunu da tartışarak ortak bir formül bulabiliriz. Ama mutlaka halkın iradesi duyulması lazım. Ata yadigarımız vakıflarımız var.

Kendimiz yönetemiyoruz, devlet tarafından atananlar yönetiyor. Biz burada da demokrasinin işlemesini istiyoruz. Seçimle gelsin yöneticiler, halkımıza hesap versinler.

Bu azda kalmış olsa, vakıf mallarının halkımızın yararına kullanılmasını istiyoruz. Gerçekten zor günler geçiren Yunanistan ve Batı Trakya Türk azınlıkları içinde geçerli. En azından bir tas çorba verebilecek bir vakfımız, ihtiyarlar için bir bakımevimiz yok. Vakıf bunları yapabilir. Milli kimlik sorunumuz var. Bunlara Syriza’nın farklı bir gözle bakacağını inanıyorum. Bizde bunların takipçisi olacağız” dedi.

“BİRİ ANA VATAN, DİĞERİ BABA VATAN”

Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Zeybek sözlerini şöyle tamamladı:

“Azınlık milletvekilleri köprü vazifesi görebiliriz. Çünkü iki ülkenin birisi ana vatan, diğeri baba vatan. İkisinin kaynaşması bizim lehimize olacak. Halkların da yarına olacak. Biz bunu istiyoruz, iki komşuyuz. Ortak çıkarlarımız, değerlerimiz var. Ekonomik alanda da işbirliği yapılması gerektiğine inanıyorum.”

FOTOĞRAFLI