ANKARA, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Cizre'de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın ölümüne iliştin ortaya çıkan görüntülerle ilgili olarak "Bu görüntüler Ahmet Davutoğlu'nun kamuoyunu yanıltmak için doğru olmayan beyanda bulunduğunu ortaya çıkarmıştır" dedi.

Tanrıkulu'nun yazılı açıklaması şöyle; "14 Ocak'ta Cizre'de gerçekleştirilen bir müdahale sırasında 12 yaşındaki Nihat Kazanhan başından vurularak katledilmişti. Bu olay üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu , sonradan doğru olmadığı anlaşılan şu beyanda bulunmuştu: 'Burada net olarak ifade etmek istiyorum; bunun, herhangi bir şekilde emniyet görevlilerimizin kurşunlarıyla öldürülmesi söz konusu değil. Orada ne fiili bir müdahale ne de gaz kullanımı söz konusu oldu."

"DOĞRU OLMAYAN BEYANDA BULUNDUĞUNU ORTAYA ÇIKARMIŞTIR"

"Dün akşam görsel medyaya yansıyan ve polis kamerasından çekilmiş olan görüntüler, 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın polis tarafından vurulduğunu ve olay sırasında gaz mermisi de kullanıldığını açık bir biçimde ortaya koymuştur. Bu görüntüler Ahmet Davutoğlu'nun kamuoyunu yanıltmak için doğru olmayan beyanda bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Aynı şekilde İçişleri Bakanı Efkan Ala da kamuoyunu yanlış bilgilendirerek şunları söylemişti: "Birtakım sitelerde 'polisin silahıyla veya gaz bombasının parçasıyla vefat ettiği' söyleniyor. Bu kesinlikle doğru değil. Zaman zaman orada polise karşı silah kullanılıyor, polis silahla karşılık veriyor. Terör bölgesi, terörün olduğu yerde bu tür çatışmalar da olabiliyor. Toplumsal olaylar oluyor gaz kullanılıyor. Ama bugün bu yok. Bugün herhangi bir polis müdahalesi, silahla ya da gazla olmamış. Buna rağmen bununla birlikte bu çocuğumuz orada vefat etmiş."

"DOĞRU OLMADIĞI ORTAYA ÇIKAN BEYANLARINIZIN ARKASINDA MISINIZ?"

"Ortaya çıkan görüntüler, gerek Başbakan gerekse İçişleri Bakanı'nın yargısız infaz yapan polisi korumaya ve bu cinayetin üstünü örtmeye çalıştıklarını göstermektedir. Sayın Davutoğlu ve Ala'nın şu sorularıma yanıt vermelerini bekliyorum: Hala Nihat Kazanhan cinayeti konusundaki doğru olmadığı ortaya çıkan beyanlarınızın arkasında mısınız? Cinayetten hemen sonra, sizi bu beyanda bulunmaya iten şey neydi? Başta Nihat Kazanhan'ın ailesi ve Cizre halkı olmak üzere tüm kamuoyundan bu doğru olmayan beyanlarınız için özür dileme erdeminde bulunacak mısınız? Yoksa bu cinayeti de ‘paralele bağlayıp’ sorumluluğunuzdan kurtulmaya mı çalışacaksınız?"