ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Akbaba, sıcak havalarda serinlemek için içilen çok soğuk su ve buzlu içeceklerin mide kramplarına yol açabileceğini söyledi.
Türkiye'yi etkisi altına alan aşırı sıcak havanın sağlık açısından çeşitli riskler taşıdığını belirten Prof. Dr. Muhsin Akbaba, "Aşırı sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artar. Vücut metabolizması buna uyum sağlamaya çalışır. Ancak ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir ve bu yüzden metabolizmamız ciddi olarak hasar görebilir" dedi.
Güneş çarpmasının da önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Akbaba, "Güneş çarpmasının ilk belirtileri yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, kusma, bulantı, nabız hızlanması olabilir. Bilinç kaybına yol açan güneş çarpması, hayati tehlikeye yol açtığı için acil müdahale gerektiren bir sorundur. Belirtiler görülürse tıbbi yardım alınmalıdır" diye konuştu.
'SERİNLEMEK İSTERKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN'
Sıcak havalarda sağlığın korunması için neler yapılması gerektiğini anlatan Prof.Dr. Akbaba, şu önerilerde bulundu:
"Günün en sıcak anlarında, özellikle saat 11.00 ile 15.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif giysiler tercih edilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda bulunması gerekenler, güneş altında korunmasız kalmamaya, ağır ve aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. En az 15 faktörle krem kullanılmalı. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2- 2.5 litre sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Çok soğuk ve buzlu içeceklerden, önemli bir sağlık sorunu olan mide kramplarına yol açabileceği için uzak durulmalıdır. Serinlemek isterken sağlığınızdan olmayın."

FOTOĞRAFLI