Öykü Altuntaş / İstanbul, 15 Haziran () – Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Brezilya’da gerçekleşecek Yaz Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları gibi kitlesel toplanmalarda Zika virüsünün yayılma riskine ilişkin bir uyarı yayınladı.
WHO Acil Durum Komitesi, Zika virüsü, mikrosefali ve nörolojik bozuklukların tartışıldığı üçüncü toplantısının ardından Zika salgınının patladığı ülke olarak bilinen Brezilya’da, Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleşecek uluslararası olimpiyat ve oyunlarda salgın riskinin olduğunu, ancak "düşük düzeyde" seyredeceğini açıkladı.
Komite üyeleri, 14 Haziran’da telekonferans ile gerçekleşen toplantının ardından, bu geniş katılımlı etkinliklerin "salgın için risk oluşturabilecek bireyleri bir araya getirebileceği ve bireyler için uluslararası düzeyde bulaşma riski oluşturabileceğini" duyurdu.
Komitenin yazılı açıklamasında, Zika virüsüne ilişkin risklerin "doğru kamu sağlığı önlemleriyle" azaltılabileceği belirtilirken, kitlesel toplanmaların olmadığı durumlarda da bireysel risklerin sürdüğü yinelendi.
Uluslararası seyahatler öncesinde yolculara uyarısını güncelleyen WHO, açıklamasında Zika virüsünün oyunlar sırasında ülkelere yayılma riskinin “çok düşük” olduğunu çünkü Brezilya’nın kış döneminde bu gibi arbovirüslerin yerelde bulaşma yoğunluğunun azalacağını ifade etti. Açıklamaya göre, oyunların gerçekleşeceği alanlarda uygulanacak “vektörel kontrol” gibi artırılmış önlemlerle, sivrisinekler ve karasinekler gibi bulaştırma riski en yüksek haşerelerin de önüne geçilmesi amaçlanacak.

(İnfografik)