Buse ÖZEL / İSTANBUL, () 29 yaşındaki Murat Arpaçay, makat bölgesinden yaşadığı ağır kanamalarla birden hastaneye kaldırıldı. 20 gün içerisinde sürekli kan nakli yapılan Arpaçay'a 50 ünite yani yaklaşık olarak 15 litre kan verildi. İnsan vücudunda ortalama 5 litre kan bulunduğunu belirten genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, "Kanı  3 kez değiştirilen hastada kanamalar durdurulmayınca hastanemize sevk edildi. Hızlıca değerlendirilen hastada tek çare acil şartlarda karaciğer nakli yapmaktı" dedi. Arpaçay'ı ölümün kıyısından ise ağabeyi Haco Arpaçay, karaciğerinin bir parçasını vererek kurtardı.

"ŞAKIR ŞAKIR KANIYORDU VE YETİŞEMİYORDUK"

Murat Arpaçay'ın, organ nakli sayesinde ölümün kıyısından keskin bir şekilde döndüğünü belirten ve operasyonu gerçekleştiren İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

"Hastamız Murat 29 yaşında genç bir delikanlı ve bağırsaktan kanama şikayeti ile gönderildi. Yaklaşık 20 gün başka yerde yatırılmış ve 50 ünite kan transfüzyonu yapılmış. Bir insanda 5 litre kan olduğunu düşünürseniz  Murat, 3 defa kanı değişmiş şekilde geldi. Karaciğerinin siroz olduğunu fark ettik. Kanamanın sebebinin de siroza bağlı normalde yemek borusu varisleri olur ve buralardan kanar insanlar ama Murat'ın kanaması çok ilginç bir şekilde ki bu literatürde de çok az tarif edilmiş bir durum. İleal varis dediğimiz ince bağırsakları ile karaciğer damarları arasında oluşmuş varislerden kanıyordu ve tabiri caizse şakır şakır kanıyordu. Kanamaya yetişemiyorduk. Tek çaresi var o da bozuk olan karaciğeri değiştirmeniz gerekiyor ve bunu acil şartlarda yapmanız gerekiyor. Normal şartlarda karaciğer nakli planlı bir ameliyattır. Siz alıcı - vericiyi hazırlarsınız, organ bulursunuz, planlı bir şekilde yaparsınız. Ancak Murat için böyle bir şansımız yoktu. Yarı acil şartlarda nakli gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Bunun için de tek şart organ bulmanız gerekiyor. Bekleme listesi için vakit yok. Aileden verici bulmak gerekiyordu ve aileyi taradığımızda kardeşi Haco, karaciğeri uygun olduğundan vermek istedi. Murat çok keskin bir şekilde hayatını kaybedecekken hayata tutunmuş oldu. Murat'ın tıbbi hikayesi güzel ama daha önemlisi hayata tutunmuş oldu. Bu da organ bağışının ne kadar ulvi olduğunun bir örneği oldu.

Genelde siroza bağlı gelişen mide varislerinde oluşan kanamalara bağlı birçok insan hayatını kaybeder. Murat'ta bütün bunlar vardı ancak komplikasyon yaratmıyordu. Asıl komplikasyon yaratan ileal varis dediğimiz ince bağırsak ile karaciğer arasındaki damarlardan kanıyordu."

"YENİDEN DOĞMUŞ GİBİYİM"

Karaciğer naklinden sonra hayata döndüğünü anlatan Murat Arpaçay da şunları söyledi:

"İlk olarak 2006 senesinde mide kanaması geçirmiştim. O zaman karaciğer nedeniyle olduğu söylendi ama sebebini bulamamışlardı. Bu sene makat bölümünden kanama oldu. Mide şişkinlikleri olmaya başladı. Bağırsaklarda varis oluşmuştu. Karaciğer bitmişti. Ailem karaciğer arama derdine düştü. Kardeşim ve amcamın oğlunun karaciğeri bana uydu. Ama kardeşimi tercih ettik. Sağolsun hiç düşünmedi, tereddüt bile etmedi. Hızlı bir şekilde oldu ve 2 gün içinde nakil oldum. Günde 4 ünite kan veriyorlardı ancak hemen nakil sonrası huzur yaşadım. Yeniden doğmuş gibi oldum şahsen. Rengim yerine geldi, bağırsaklarım düzenli çalışıyor."



Kardeşine karaciğerini veren ağabeyi Haco Arpaçay ise organ nakli ile ilgili "Halkımızın duyarlı olmasını istiyorum ama ben zaten halkımın duyarlı olduğuna inanıyorum ve duyarlılığının artacağına inanıyorum" dedi.

(FOTOĞRAFLI)