KAHRAMANMARAŞ'ta, kalbindeki ana damarı yırtılan, karın damarları genişleyen ve akciğer yetmezliği olan 74 yaşındaki Ahmet Türkkaya, kentte ilk kez gerçekleştirilen kapalı yöntem ameliyatla sağlığına kavuştu.
Kalp rahatsızlığı ile akciğer yetmezliği bulunan ve karın ağrısı şikayetiyle Necip Fazıl Şehir Hastanesi'ne başvuran Ahmet Türkkaya'nın yapılan tetkiklerde kalbindeki ana damarında yırtılma olduğu ve karın damarlarının ise genişlediği belirlendi. Açık ameliyatla ölüm veya solunum cihazıyla yaşama riski bulunan Türkkaya, Kalp ve Damar Cerrahı Opr. Dr. Mehmet Kirişçi başkanlığındaki ekip tarafından kapalı yöntemle ameliyat edildi. Kasıklarından, kopan ve genişleyen damarlara ulaşan Opr. Dr. Kirişçi başkanlığındaki ekip, 3.5 saat süren ameliyatla hastayı sağlığına kavuşturdu. Türkkaya'nın 70 bin lira tutarındaki ameliyat gideri ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılandı.
Ameliyatı gerçekleştiren Opr. Dr. Mehmet Kirişçi, çok zor ve riskli bir ameliyatı kentte ilk kez gerçekleştirdiklerini söyledi. Opr. Dr. Kirişçi, hastanın kendilerine başvurduğunda kalbindeki ana damarın yırtılma ve kopma seviyesine geldiğini belirterek şöyle konuştu:
"Hastamız şiddetli karın ve göğüs ağrısıyla hastanemize başvurdu. Hastamıza yaptığımız görüntülemede hem göğüsteki kalpten çıkan büyük ana damarında yırtılma ve genişleme olduğunu fark ettik. Bu bölgedeki o yırtılma neticesinde kalp çok ince bir zarın etrafında tutunuyordu ve oradaki damar her an patlama ihtimaliyle karşı karşıyaydı. Böyle bir durum hasta için çok ölümcül bir neticeyle sonuçlanacaktı. Eş zamanda karındaki damarında da bir yırtılma olduğu ve bacaklara giden damarlara doğru da uzandığını gördük. Daha önceki ameliyatlarda sadece karın bölgesindeki damarlara müdahale ediyorduk. Ama aynı anda 2 bölgeye müdahale etme şehrimizde ve hastanemizde ilk defa oldu."
Opr. Dr. Kirişçi, hastayı ameliyata aldıklarında masada kalma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Hastamızın geçmişten akciğer hastalığı vardı, tabi bunda sigara içiciliği faktör. Hastayı ameliyata aldığımızda masada kalma ihtimali çok yüksekti. Hastamızın akciğer hastalığı, damar yırtılması ve kalp rahatsızlığı hepsi bir arada olduğu için yüzde 90 ihtimalle bu tarz durumlarda ameliyattan çıkmama ihtimali vardı. Çünkü böyle bir durumda damarı açarken damar patlayabilir, etraftaki zarlardan tutunduğu için, ameliyata aldığımızda tutunan zarlar yırtılıp tamamen kanama ciddileşebilirdi. Anestezi aldığı için, uyutucu ilaçlar aldığı için de o ilaçların etkisiyle akciğerler daha ağır bir duruma gelip hiç solunum makinesinden ayrılamayabilir, ameliyattan çıksa bile yoğun bakımdan çıkma ihtimali zayıftı. Anjiyo işlemiyle hastanın kasığından girerek uygulamasını yaptık. Öncelikli olarak büyük olan yırtığı, daha sonra aynı seans içerisinde karnındaki ve her iki bacağa uzanan genişlemeye müdahale ettik. Ameliyat, ortalama 3.5 saat sürdü. Hızlı bir şekilde yaptık. Her ikisini birden bu kadar hızlı bir müdahale gayet güzel bir sonuçtu. Hasta cebinden 1 lira bile ödemeden bu tedaviye ulaşmış oldu ve yürüyerek, konuşarak, gülerek evine gitti."
Sağlığına kavuşan Ahmet Türkkaya ise kendisini ameliyat eden doktorlara teşekkür etti.

MY(HK/SS) (FOTOĞRAFLI)