ÇANAKKALE'nin Yenice İlçesi'ne bağlı bir köyde hayvancılıkla uğraşan 42 yaşındaki Yıldız Sencar, İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde organlarına yayılan kistlerden kurtuldu. Sencar'ın akciğer ve karaciğerindeki 2 kist, başarılı operasyonlarla alınıp, sağlığına kavuşması sağlandı.
İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne öksürük şikayetiyle başvuran evli ve 4 çocuk annesi Yıldız Sencar'ın akciğerinde 10 santimetre büyüklüğünde bir kistin olduğu tespit edildi. Kistin yayılma özelliği düşünülerek yapılan diğer taramalarda Sencar'ın karaciğerinde de 8 santimetre çapında 1 kistin olduğu anlaşıldı. Uzun süredir bu kistlerle yaşayan Sencar, önce Göğüs Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Metin Er ve ekibi tarafından gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla akciğerindeki kistten, bir ay sonra da Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ender Albayram ve ekibi tarafından risk teşkil eden bir ameliyat sonucunda karaciğerindeki kistten kurtuldu.
"DUYUNCA ÇOK ŞAŞIRDIM"
Daha önce rahmindeki kistten dolayı da operasyon geçirdiğini ve Çanakkale'nin Yenice İlçesi'ne bağlı bir köyde tarım ve hayvancılık yaptığını söyleyen Sencar, "Köyde yaşadığımız için sürekli olarak hayvanlarla iç içeyiz. Daha önce de rahmimde kist vardı. Bir süredir öksürüyordum ve göğsümde ağrılarım oluyordu. Meğer akciğerimde ve karaciğerimde kist oluşmuş. Duyunca çok şaşırdım. Göğüs hastanesi olduğu için karaciğerim için başka bir hastaneye gitmem gerekiyor sanıyordum ama doktorum Ender Bey riskli olan bu ameliyatı burada yapabileceğini söyleyince çok sevindim. Sağolsunlar önce akciğer ameliyatımı yaptılar bir ay sonra da ikinci ameliyatı karaciğerimden oldum. Bu hastaneye gelmiş olmam benim için büyük bir şans. Şu an belirli aralıklarla kontrollere geliyorum. Beni tedavi eden ekibe ve tüm hastane personeline teşekkür ediyorum" dedi.
KİST KARACİĞERİNDEN AKCİĞERİNE YAYILMIŞ
Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Metin Er, "Daha önce başvurduğu hastaneden bize yönlendirilen hastamızda yapılan tetkikler sonucunda sol akciğerinde 10 santimetre boyutunda (kist hidatik) ve karaciğerinde kist olduğunu gördük. Göğüs Cerrahi ekibi olarak hastayı ameliyata aldık ve kisti çıkararak gerekli diğer tedavileri de yaptıktan bir ay sonra da karaciğerindeki kiste müdahale edilmesi için hastamızı Genel Cerrahi bölümüne yönlendirdik. Akciğer kisti (kistik ekinokokus) Türkiye'de tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimde oldukça yaygın olarak görülmekte ve önemli bir halk sağlığı problemi oluşturmaktadır. Kist ilk önce karaciğere yerleşir buradan dolaşıma geçerse akciğer, beyin, rahim gibi diğer organlara da yayılabilir. Bu kistlerden korunma yolu bütün meyve ve sebzelerin iyice yıkanarak temiz tüketilmesi, köpek, kedi gibi et yiyen hayvanlarla temastan sonra el ve vücut temizliğinin yapılmasıdır" diye konuştu.
AMELİYAT RİSKLİYDİ
Karaciğer ameliyatını gerçekleştiren Uzman Dr. Ender Albayram, "Yıldız Sencar'ın karaciğerindeki kistin komşu organ ve önemli damarlara yakın olmasından dolayı ameliyat riskli ve zordu. Hastamız 3.5 ay önce Çanakkale'den hastanemizi özellikle tercih ederek geldi ve Göğüs Cerrahi Bölümü'nde akciğer ameliyatı oldu. Hastanın aynı zamanda karaciğer sağ lobunda da yaklaşık 8 santimetrelik kisti mevcuttu ve bu kist safra yolları ile ilişki içinde olup böbreğe ve oradaki ana toplardamara çok yakındı. Ameliyat esnasında hastanın önemli anatomik yapıları korunarak kist çıkarıldı. Hastamızı sorunsuz bir şekilde taburcu ettik" dedi.
"TEDAVİ SÜREÇLERİNİ KOLAYLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Bütün çabalarının hastaneye başvuran hastalara her türlü hizmetin bir arada verilerek hastalara, tedavi süresinde konfor ve kolaylık sağlamak olduğunu kaydeden Hastane Yöneticisi Uzm. Dr. Enver Yalnız, "Hastamız gerekli tedavileri uygulanarak sağlığına kavuşmuştur. Hastane olarak şehir dışından gelen hastaların yaşayabilecekleri zorlukların farkındayız ve bu zorlukları ortadan kaldırmak, bize başvuran hastaları başka bir hastaneye gitmeye mecbur bırakmadan tedavi süreçlerini kolaylaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Hastamız Yıldız Sencar'ın karaciğer ameliyatı için başka bir hastaneye gitmeye gerek duymadan, hastanemizin farklı bölümlerinin işbirliği ile tedavi olması mutluluk verici" diye konuştu.

FOTOĞRAF